leafs.png
snail1

Jadłospis

28 LISTOPADA - 2 GRUDNIA
Poniedziałek
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica sopocka/ pasta serowa, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan
Alergeny:
Obiad
Zupa krem z papryki z grzankami, tortelloni tricolore z mięsem wołowym i cebulką, surówka wielowarzywna, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Placuszki z jabłkiem i cynamonem w polewie z syropu klonowego, herbata owocowa, ciasteczko zbożowe 100% bez cukru
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kakao na mleku, kajzerka z masłem, szynka drobiowa/ twarożek z rzodkiewką, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłka
Alergeny:
Obiad
Zupa kalafiorowa z ziemniakami, gołąbki po kaszubsku w sosie pomidorowym, ryż, sałata lodowa z papryka i rzodkiewką, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Nutella z bananów, daktyli i kakao (w.własny), kajzerka, herbata owocowa, mandarynki
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Pszenica prażona na mleku, chlebek pszenny z masłem, sałata, ser żółty / szynka wiejska, pomidory malinowe, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany
Alergeny:
Obiad
Rosół z makaronem i natką, udziki pieczone, ziemniaki z koperkiem, mini marchewka z pieca, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Ciasto czekoladowe (w.własny), herbata owocowa, gruszka
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kasza manna na mleku, chleb wieloziarnisty z masłem, sałata, pasta z brokuła i fety / szynka z indyka, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
mandarynki
Alergeny:
Obiad
Zupa zacierkowa z ziemniakami, schab pieczony w ziołach, kluseczki speatzle, buraczki na ciepło, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Jogurt grecki malinowy (w.własny), bagietka z masłem, herbata owocowa, pomarańcza
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku, chlebek pszenny z masłem, ser mozzarella / szynka z kurczaka, szczypior, pomidory, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko
Alergeny:
Obiad
Barszcz czerwony z natką, dorsz z pieca, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Rogaliki drożdżowe z jabłkiem, kefir naturalny z owocami (w.własny), herbata owocowa, mus
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
5 - 9 GRUDNIA
Poniedziałek
śniadanie
Płatki ryżowe na mleku, chleb pszenny z masłem, sałata, szynka wiejska/ pasta z cieciorki z suszonymi pomidorami, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
mandarynki
Alergeny:
Obiad
Zupa krem z marchewki i pomarańczy z grzankami, pierogi z serem białym z musem truskawkowym, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Pizza z szynką, serem i ananasem (w.własny) , herbata owocowa, banan
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku, kajzerka z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem/ kabanosy drobiowe, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko
Alergeny:
Obiad
Zupa krupnik z natką, kotlet mielony, ziemniaki z koperkiem, marchewka na ciepło, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Galaretka tęczowa (w.własny), bułka paryska z masłem, herbata owocowa, pomarańcza
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Granola na mleku, bułka orkiszowa z masłem, parówki z szynki z ketchupem, ogórek kiszony, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany
Alergeny:
Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami, strogonof wieprzowy z ryżem, surówka z selera z żurawiną, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Chałka z masłem i dżemem truskawkowym 100% owoców, jogurt naturalny z owocami / herbata owocowa, jabłko
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z awokado (w.własny)/ kiełbasa żywiecka, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan
Alergeny:
Obiad
Zupa z kalafiorowa z ziemniakami, makaron z z suszonymi pomidorami i kurczakiem w sosie śmietanowym, sałatka z pomidora i cebulki, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Tosty z szynką i serem (w.własny), ketchup, herbata owocowa, soczek jabłkowy 100%
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Makaron gwiazdki na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, sałata, szynka z indyka/ ser żółty, pomidory, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
pomarańcza
Alergeny:
Obiad
Barszcz biały z jajkiem, ryba miruna z pieca, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Brownie z czerwonej fasoli (w.własny), herbata owocowa, suszone jabłka z sokiem ananasowym
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
12 - 16 GRUDNIA
Poniedziałek
śniadanie
Jaglanka na mleku, pieczywo pszenne z masłem, sałata, schab pieczony/ twarożek z kiełkami słonecznika, pomidor, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan
Alergeny:
Obiad
Zupa jarzynowa z ziemniakami, kluski leniwe z frużeliną z owoców leśnych, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem, herbata owocowa, gruszka
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, sałata, ser żółty/ szynka białą, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
Zdrowa przekąska
mandarynki
Alergeny:
Obiad
Rosół z makaronem i natką, kotlet z indyka w kokosowej panierce, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki, pora i ananasa, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Koktajl owocowy na jogurcie naturalnym (w.własny), bagietka z masłem, herbata owocowa, banan
Alergeny:
1,3,7
1,3,7
Środa
śniadanie
Musli owocowe na mleku, bułka orkiszowa z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem/ szynka wiejska, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany
Alergeny:
Obiad
Zupa z soczewicy z ziemniakami, spaghetti bolognese z serem mozzarella, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Zapiekanki hawajskie z szynką, serem i ananasem, sos pomidorowy, herbata owocowa, jabłko
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kakao na mleku, kajzerka z masłem, pasta z tuńczyka/ kiełbasa żywiecka, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
pomarańcza
Alergeny:
Obiad
Zupa kiszonej kapusty z ziemniakami, gulasz wieprzowy z warzywami, kasza gryczana, fasolka szparagowa z masełkiem, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Budyń waniliowy z polewką wiśniową (w.własny), bułka paryska, herbata owocowa, jabłko
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica wiejska/ twarożek ze rzodkiewką, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko
Alergeny:
Obiad
Zupa szczawiowa z jajkiem, ryba po grecku z warzywami, ziemniaki z koperkiem, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Sernik (w.własny), herbata owocowa, suszone bakalie
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
21 - 25 LISTOPADA
Poniedziałek
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, jajko w sosie majonezowym/ szynka z kurczaka, pomidory, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan
Alergeny:
Obiad
Zupa gulaszowa z ziemniakami, pierogi z serem białym w polewie z jogurtu naturalnego, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Kajzerka z masłem, sałata, pasztet / schab pieczony, papryka, herbata owocowa, jabłko
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku, pieczywo razowe z masłem, twarożek z miodem/ kiełbasa żywiecka, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
mandarynki
Alergeny:
Obiad
Zupa brokułowa z natką, kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki z koperkiem, surówka z selera i żurawiny, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Deser z ryżu, zapiekanych jabłek z cynamonem w sosie jogurtowo waniliowym, herbata owocowa, ciasteczko zbożowe 100% bez cukru
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Granola owocowa na mleku, chleb wiejski z masłem, sałata, szynka wędzona/ ser żółty, papryka żółta, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany
Alergeny:
Obiad
Zupa pomidorowa z makaronem, pulpecik drobiowy w sosie chrzanowym, kasza bulgur, fasolka szparagowa, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Kisiel wiśniowy (w.własny), bułeczka maślana, herbata owocowa, gruszka
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kakao na mleku, bułka codzienna z masłem, pasta z makreli i jajka/ polędwica wiejska, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko
Alergeny:
Obiad
Zupa grochowa z ziemniakami, spaghetti z sosem bolońskim i serem mozzarella, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Galaretka tęczowa (w.własny), bułka paryska z masłem, herbata owocowa, banan
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Makaron literki na mleku, chleb pszenny z masłem, sałata, ser mozarella/ szynka wiejska, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
winogrona
Alergeny:
Obiad
Zupa szczawiowa z jajkiem, pieczona ryba z pieca, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Sernik z herbatnikami (w.własny), herbata owocowa, suszona żurawina
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1)
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Skip to content