leafs.png
snail1

Jadłospis

6 MARCA - 10 MARCA
Poniedziałek
śniadanie
Płatki ryżowe na mleku, chleb wiejski z masłem, sałata, plastry jajka ze szczypiorkiem / szynka eco, pomidory malinowe, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
pomarańcza
Alergeny:
Obiad
Zupa jarzynowa, pierogi z serem białym w polewie jogurtowo waniliowej, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Placuszki z jabłkiem i cukrem pudrem, herbata owocowa, mandarynki
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kakao na mleku, chlebek pszenny z masłem, pasta serowa z jajkiem (w.własny) / kiełbasa żywiecka, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
mandarynki
Alergeny:
Obiad
Zupa z czerwonej soczewic, kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki z koperkiem, surówka z selera, brzoskwini i żurawiny, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Budyń z mleka kokosowego z musem brzoskwiniowym, bułeczka maślana, herbata owocowa, ciasteczko zbożowe 100% bez cukru
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Granola na mleku, kajzerka z masłem, parówki z indyka z ketchupem, ogórek konserwowy, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany
Alergeny:
Obiad
Zupa szczawiowa z jajkiem, spaghetti bolognese z serem mozzarella, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Tosty z szynką i serem, ketchup, herbata owocowa, pomarańcza
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku, chleb z ziarnem i masłem, sałata, ser żółty/ szynka drobiowa ogórek zielony, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko
Alergeny:
Obiad
Zupa krem z papryki z grzankami, pałki z kurczaka, frytki z pieca, mini marchewka, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Brownie z czerwonej fasoli (w.własny), herbata owocowa, banan
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Makaron gwiazdki na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, sałata, szynka z indyka/ twarożek z ogórkiem, pomidory malinowe, herbata z cytryną
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan
Alergeny:
Obiad
Zupa koperkowa, dorsz z pieca, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Serek straciatella (w.własny), kajzerka z ziarnem i masłem, herbata owocowa, mus owocowy
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
13 - 17 MARCA
Poniedziałek
śniadanie
Kasza jaglana z owocami na mleku, pieczywo pszenne z masłem, sałata, schab pieczony/ pasta hummus, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
melon
Alergeny:
Obiad
Zupa gulaszowa, makaron z serem białym i truskawkami, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Kajzerka z masłem, sałata, ser żółty/ pasztet, ogórek kiszony, herbata owocowa, banan
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku, bułka słoneczna z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem/ szynka wiejska, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko
Alergeny:
Obiad
Zupa zacierkowa, gołąbki zawijane w sosie pomidorowym, ziemniaki z koperkiem, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Rogaliki drożdżowe z jabłuszkiem, kefir truskawkowy (w.własny), herbata owocowa, mandarynki
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, sałata, serek biały z suszonymi pomidorami/ dżem 100% truskawka bez cukru, pomidory, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany
Alergeny:
Obiad
Zupa grochowa, kurczak w sosie słodko kwaśnym z ryżem, mix sałat z rukolą w sosie vinegret, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Kisiel wiśniowy (w.własny), bułeczka maślana, herbata owocowa, banan
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kakao na mleku, kajzerka z masłem, pasta z awokado (w.własny)/ ser żółty, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
pomarańcza
Alergeny:
Obiad
Zupa z kwaszonej kapusty, gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną, surówka z buraczków i ogórka kiszonego, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Tęczowa galaretka (w.własny), bułka paryska z masłem, herbata owocowa, gruszka
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Musli na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kiełbasa żywiecka/ ser mozzarella, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
gruszka
Alergeny:
Obiad
Żurek z jajkiem i natką, ryba po grecku z warzywami, ziemniaki z koperkiem, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Ryż z zapiekanym jabłkiem w polewie jogurtowo waniliowej, herbata owocowa, suszone jabłka z sokiem mango
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
20 - 24 MARCA
Poniedziałek
śniadanie
Prażona pszenica na mleku z miodem, chleb słonecznikowy z masłem, schab pieczony domowy/ serek wiejski z miodem, pomidory malinowe, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan
Alergeny:
Obiad
Zupa ogórkowa, pierożki z mięsem i cebulką, surówka wielowarzywna, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Chałka z dżemem truskawkowym 100% owoców bez cukru, herbata owocowa, jabłko
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, ser żółty/ filet z indyka, papryka czerwona, herbata z miodem i cytryną
Alergeny:
Zdrowa przekąska
gruszka
Alergeny:
Obiad
Zupa kalafiorowa, spaghetti bolognese z serem mozzarella, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Kasza manna na gęsto z polewką wiśniową, bułeczka maślana, herbata owocowa, mandarynki
Alergeny:
1,3,7
1,3,7
Środa
śniadanie
Kasza manna na mleku, kajzerka z masłem, twarożek ze szczypiorkiem/ szynka eco, ogórek do chrupania, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany
Alergeny:
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem, kotlet z piersi indyka, ziemniaczki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i papryką, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Zapiekanki hawajskie z szynką, serem i ketchupem, herbata owocowa, banan
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kakao na mleku, bułka codzienna z masłem, pasta z białej fasoli, słonecznika i jajka (w.własny)/ polędwica wiejska, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
pomarańcza
Alergeny:
Obiad
Zupa krem marchewkowy z grzankami, schab z śliwką w sosie własnym, kasza bulgur, surówka z selera naciowego, kukurydzy i ananasa, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Makaron zwierzątka z musem truskawkowym, herbata owocowa, ciasteczko zbożowe bez cukru
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Granola na mleku, chleb pszenny z masłem, sałata, krakowska sucha/ jajko na twardo w sosie śmietanowym, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko
Alergeny:
Obiad
Barszcz czerwony, paluszki rybne z pieca, ziemniaki z koperkiem, mini marchewka z masełkiem, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Sernik z biszkoptami (w.własny), herbata owocowa, suszone rodzynki, żurawina
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
27 - 31 MARCA
Poniedziałek
śniadanie
Płatki ryżowe na mleku, chleb wieloziarnisty z masłem, jajko w sosie jogurtowo majonezowym / szynka wiejska, szczypiorek, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko
Alergeny:
Obiad
Zupa krupnik, kluski leniwe w polewie malinowej, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Kajzerka z masłem, sałata, ser żółty / kabanosy drobiowe, papryka czerwona, herbata owocowa, pomarańcza
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku, chleb żytni z masłem, sałata, ser żółty/ filet z indyka, pomidory malinowe, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
gruszka
Alergeny:
Obiad
Rosół z makaronem i natką, kotlet schabowy, ziemniaczki z koperkiem, mizeria z jogurtem naturalnym, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Ciasto cytrynowe (w.własny), maślanka z owocami, herbata owocowa, banan
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku, kajzerka z masłem, twarożek z brzoskwinią na słodko/ pasztet (w.własny), ogórek kiszony, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany
Alergeny:
Obiad
Zupa krem z brokuła, pulpecik drobiowy w sosie chrzanowym, kasza kus kus, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Pizza przedszkolna z szynką, papryką i kukurydzą (w.własny), herbata owocowa, jabłko
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica wiejska / pasta z awokado, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
mandarynki
Alergeny:
Obiad
Zupa ogórkowa, kurczak w sosie curry z warzywami i ryżem, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Jogurt truskawkowy (w.własny), kajzerka z masłem, herbata owocowa, gruszka
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Musli owocowe na mleku, pieczywo pszenne z masłem, schab pieczony / pasta jajeczna ze szczypiorkiem, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
melon
Alergeny:
Obiad
Zupa pejzanka z natką, miruna w ziołach z pieca, ziemniaki z koperkiem, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Rogaliki drożdżowe z jabłuszkiem, herbata owocowa / sok jabłkowy
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1)
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Skip to content