leafs.png
snail1

Jadłospis

2 - 6 PAŹDZIERNIKA
Poniedziałek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku(200ml), chlebek pszenny z masłem(35g), sałata, pasztet domowy(15g)/ szynka drobiowa z pieca(15g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa koperkowa(200g), pierogi z mięsem i cebulką(200g), surówka wielowarzywna(80g), kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Chałka z masłem i dżemem 100% owoców bez cukru(100g), maślanka owocowa(150g) herbata owocowa(250ml), melon(80g)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Płatki ryżowe na mleku(200ml), pieczywo mieszane z masłem(35g), pasta hummus(20g) / szynka z indyka(15g), ogórek kiszony(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
gruszka(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa kalafiorowa z natką(200g), kotlet pożarski(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), buraczków na ciepło(100g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Ciasto marchewkowe(100g), kiwi(80g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Kakao na mleku(200ml), kajzerka z masłem(35g), sałata, ser żółty(20g), kabanosy drobiowe(10g), rzodkiewka(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150g)
Alergeny:
Obiad
Zupa pejzanka(200g), gulasz wieprzowy z warzywami i kasza gryczaną(200g), ogórki małosolne(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Pizza z szynką, serem i rukolą(100g) , herbata owocowa(250ml), jabłko(80g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kasza manna na mleku(200ml), chleb słonecznikowy z masłem(35g), sałata, polędwica wiejska(15g) / pasta z makreli(20g), pomidory(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa brokułowa(200g), kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym(250g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Galaretka wiśniowa(100g), bułeczka maślana(30g), ciasteczko zbożowe(30g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku(200ml), bułeczka orkiszowa z masłem(35g), sałata, schab domowy(15g), twarożek z suszonymi pomidorami(20g), papryka czerwona(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
śliwki(80g)
Alergeny:
Obiad
Barszcz czerwony z natką(200g), paluszki rybne z pieca(60g), ziemniaki z koperkiem(100g), warzywa gotowane na parze(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Jogurt grecki z truskawkami i granolą(150g), bagietka z masłem(30g), herbata owocowa(250ml), mus owocowy(100g)
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
9 - 13 PAŹDZIERNIKA
Poniedziałek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150g)
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
16 - 20 PAŹDZIERNIKA
Poniedziałek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Alergeny:
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
1,3,7
Środa
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
23 - 27 PAŹDZIERNIKA
Poniedziałek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1)
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Skip to content