leafs.png
snail1

Jadłospis

30 MAJA - 3 CZERWCA
Poniedziałek
śniadanie
Płatki ryżowe na mleku, chleb wiejski z masłem, sałata, plastry jajka ze szczypiorkiem / szynka eco, pomidory malinowe, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
gruszka
Alergeny:
Obiad
Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami, makaron z serem białym i musem truskawkowym, kompot owocow
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Kajzerka z masłem, sałata, paprykarz warzywny/ ser żółty, ogórek kiszony, herbata owocowa, jabłko
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kakao na mleku, chlebek pszenny z masłem, pasta serowa z jajkiem (w.własny) / kiełbasa żywiecka, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan
Alergeny:
Obiad
Rosół z makaronem i natką, kotlet schabowy w kukurydzianej panierce, ziemniaki z koperkiem, mizeria z jogurtem greckim, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Przedszkolna nutella kakaowo bananowa (w.własny), bułeczka z masłem, herbata owocowa, mandarynki
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku, chlebek pszenny z masłem, jajko na twardo / szynka ze wsi, pomidory malinowe, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany
Alergeny:
Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami, spaghetti z sosem bolońskim i serem mozzarella, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Kisiel wiśniowy (w.własny), bułeczka maślana, herbata owocowa, gruszka
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku, kajzerka z masłem, parówki z indyka z ketchupem, ogórek małosolny, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
arbuz
Alergeny:
Obiad
Zupa krem z brokuła z ziemniakami, udziki z kurczaka, frytki z pieca, mini marchewka, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Chałka z masłem i dżemem truskawkowym 100% owoców bez cukru, herbata owocowa, jabłko
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Musli na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką/ filet drobiowy, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko
Alergeny:
Obiad
Żurek z jajkiem, dorsz z pieca, ziemniaki z koperkiem, surówka colesław, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Kasza manna na gęsto z sosem truskawkowym, bułka paryska z masłem, herbata owocowa, suszone morele
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
6 – 10 CZERWCA
Poniedziałek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
truskawki
Alergeny:
Obiad
Zupa krem z dyni z grzankami, pierogi z serem białym w polewie jogurtowo waniliowej, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Zapiekanki hawajskie z szynką i serem, ketchup, herbata owocowa, jabłko
Alergeny:
1,3,7,9
Wtorek
śniadanie
Kakao na mleku, chlebek pszenny z masłem, pasta serowa z jajkiem (w.własny) / kiełbasa żywiecka, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
melon
Alergeny:
Obiad
Zupa krupnik z koperkiem, kotlet z piersi kurczaka w chrupiącej panierce, ziemniaczki z koperkiem, sałata lodowa z papryką, rzodkiewką i kukurydzą, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Jogurt grecki z owocami (w.własny), kajzerka z masłem, herbata owocowa, banan
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Granola na mleku, bułeczka z ziarnami z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem/ kabanosy drobiowe, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany
Alergeny:
Obiad
Zupa szczawiowa z ziemniakami, pulpeciki w sosie porowym, kasza bulgur, surówka z buraków i ogórka kiszonego, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Pizza przedszkolna z szynką, papryką i kukurydzą (w.własny), herbata owocowa, gruszka
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku, kajzerka z masłem, pasta z hummusa (w.własny) ser żółty, ogórek małosolny, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,7
Zdrowa przekąska
arbuz
Alergeny:
Obiad
Botwinka z ziemniakami, makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Chałka z masłem i dżemem truskawkowym 100% owoców bez cukru, herbata owocowa, jabłko
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Makaron gwiazdki na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, sałata, szynka z indyka/ twarożek waniliowy, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan
Alergeny:
Obiad
Zupa pieczarkowa z natką, miruna w przyprawach z pieca, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem, kompot owocowy
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Sernik na zimno z biszkoptami i truskawkami (w.własny), herbata owocowa, suszone bakalie
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1)
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Skip to content