leafs.png
snail1

Jadłospis

22 - 26 LIPCA
Poniedziałek
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku(200ml), pieczywo pszenne z masłem(30g), sałata, schab pieczony(15g), twarożek z rzodkiewką(15g), pomidor malinowy(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
arbuz(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa grochowa(200g), makaron z serem białym i truskawkami,(200g) kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Kajzerka z masłem, pasztet, krakowska sucha, papryka czerwona(20g), herbata owocowa(250ml), jabłko(80g)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kakao na mleku(200ml), kajzerka z masłem(30g), parówki z szynki z ketchupem(50g), ogórek małosolny(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
melon(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa ogórkowa(200g), pulpeciki drobiowe(70g) w sosie pomidorowym, kasza bulgur(70g), mix sałat z rukolą((70g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Ciasto czekoladowe(100g), maślanka truskawkowa(150ml), herbata owocowa(250ml), banan(80g)
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Musli na mleku(200ml), bułka orkiszowa z masłem(30g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem(20g), szynka wiejska(15g), papryka czerwona(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Rosół z makaronem i natką(200g), kotlet mielony(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), marchewka na ciepło(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Twarożek straciatella(40g), kajzerka z masłem(30g), herbata owocowa(250ml), banan(80g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku(200ml), chleb słonecznikowy z masłem(30g), sałata, ser żółty(20g), kabanosy drobiowe10g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
gruszka(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa koperkowa, potrawka kebab z ryżem w sosie czosnkowym(200g), surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i papryką(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Kisiel jagodowy(150g), bułka paryska z masłem(30g), herbata owocowa(250ml), arbuz(70g)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku(200ml), pieczywo mieszane z masłem(30g), sałata, polędwica wiejska(15g), plastry jajka ze szczypiorkiem(1/2szt), rzodkiewki(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
nektarynki(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem(200g), ryba z pieca(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Deser z jogurtu greckiego z brzoskwiniami(150g), bułeczka maślana(30g), herbata owocowa(250ml),
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
29 LIPCA - 2 SIERPNIA
Poniedziałek
śniadanie
Kasza manna na mleku(200ml), chleb pszenny z masłem(30g), pasta z tuńczyka(15g), schab pieczony(15g), pomidory malinowe(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
morele(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa gulaszowa(200g), pierogi z truskawkami w polewie jogurtowej(200g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Racuchy z jabłkiem, cynamonem i syropem klonowym(150g), herbata owocowa(250ml), arbuz(70g)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku(200ml), pieczywo mieszane z masłem(30g), twarożek z kiełkami lucerny(15g), polędwica wiejska(15g), rzodkiewki(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa brokułowa(200g), kotlety z piersi kurczaka(70g), ziemniaczki z koperkiem(100g), surówka z selera z żurawiną i brzoskwinią(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Chałka z dżemem 100% owoców bez cukru(100g), herbata owocowa(250ml), arbuz(80g)
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Płatki owsiane na mleku(200ml), chlebek żytni razowy z masłem(30g), sałata, szynka z pieca(15g), ser żółty(20g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Zupa krem z papryki z grzankami(200g), indyk pieczony w sosie własnym(70g), gnocchi(100g), mix sałata z rukolą(70g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Budyń kokosowy z polewą czekoladową(150g), bułka paryska z masłem(30g), herbata owocowa(250ml), jabłko(80g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kakao na mleku(200ml), bułka codzienna z masłem(30g), pasta z cieciorki(15g), polędwica wiejska(15g), papryka czerwona(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
nektarynki(70g)
Alergeny:
Obiad
Zupa ogórkowa(200g) , makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym(250g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Tosty z szynką, serem i sosem pomidorowym(100g), herbata owocowa(250ml), baton 100 % zbożowy bez cukru(10g)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Granola na mleku(200ml), chleb pszenny z masłem(30g), sałata, krakowska sucha(15g), pasztet(15g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan(80g)
Alergeny:
Obiad
Barszcz czerwony z natką(200g), kotleciki rybne z pieca(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), surówka colesław z marchewką(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Ciasto ucierane z truskawkami(100g), jogurt naturalny z owocami(150ml), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
5 - 9 SIERPNIA
Poniedziałek
śniadanie
Pszenica prażona z miodem na mleku(200ml), chleb pszenny z masłem(30g), szynka z indyka(15g), pasta serowa(15g), pomidory malinowe(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
morele(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa z czerwonej soczewicy(200g), kluski leniwe w polewie jogurtowo malinowej(200g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Pizza przedszkolna z szynką i warzywami(100g), herbata owocowa(250ml), jabłko(80g)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kakao na mleku(200ml), kajzerka z masłem(30g), twarożek z brzoskwinią(15g), schab pieczony domowy(15g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
Zdrowa przekąska
arbuz(70g)
Alergeny:
Obiad
Zupa pomidorowa z makaronem(200g), kotlet z piersi indyka w chrupiącej panierce(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), surówka z kapusty pekińskiej(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Przedszkolna nutella kakaowo bananowa z biszkoptami(40g), bułeczka maślana(30g), herbata owocowa(250ml), gruszka(80g)
Alergeny:
1,3,7
1,3,7
Środa
śniadanie
Musli na mleku(200ml), pieczywo pszenne z masłem(35g), sałata, polędwica sopocka(15g), jajecznica ze szczypiorkiem(1szt), pomidory malinowe(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Zupa szczawiowa z jajkiem(200g), spaghetti po bolońsku z serem mozzarella(250g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Galaretka tęczowa(100g), chrupki kukurydziane(10g), herbata owocowa(250ml), śliwki(80g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku(200ml), pieczywo pszenne z masłem(35g), ser żółty(20g), pasta z awokado(15g), papryka czerwona(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa kalafiorowa(200g) pałki z kurczaka(100g), frytki z pieca(100g), mini marchewka(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Makaron kokardki z musem truskawkowym(100g), herbata owocowa(250ml), ciasteczko zbożowe 100% bez cukru(30g)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Płatki ryżowe na mleku(200g),pieczywo pszenne z masłem(30g), sałata, ser mozzarella(15g), krakowska sucha(15g), rzodkiewki(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa krupnik(200g) paluszki rybne z pieca(60g), ziemniaki z koperkiem(100g), warzywa na parze(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Rogaliki drożdżowe z jabłkiem(100g), jogurt naturalny z owocami(150ml) herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
24 - 28 CZERWCA
Poniedziałek
śniadanie
Płatki ryżowe na mleku (200ml), chleb wieloziarnisty z masłem (30g), kabanosy drobiowe (10g), ser żółty (20g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
truskawki(80g)
Alergeny:
Obiad
Żurek z jajkiem(200g), pierogi z truskawkami (200g) w polewie jogurtowo-waniliowej, kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Kajzerka z masłem(30g), sałata, szynka ze wsi(15g), hummus z pomidorami (15g), papryka czerwona (20g), herbata owocowa (250ml), gruszka(80g)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku (200ml), kajzerka z masłem(30g), serek wiejski z brzoskwinią(15g), polędwica wiejska(15g), papryka czerwona(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
arbuz(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa krem z marchewki i pomarańczy(200g), kotlet mielony(70g), ziemniaczki z koperkiem(100g), mizeria z jogurtem naturalnym (100g), kompot owocowy (200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Ciasto czekoladowe(100g), herbata owocowa (250ml), jabłko(80g)
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Granola owocowa na mleku (200ml), pieczywo mieszane z masłem(30g), sałata, pasta jajeczna ze szczypiorkiem(20g), krakowska sucha(15g), pomidory malinowe(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Barszcz czerwony(200g), strogonof wieprzowy (100g) z kaszą kus kus (70g), surówka z ogórka małosolnego(80g), kompot owocowy (200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Budyń śmietankowy z musem brzoskwiniowym (150g), bułeczka maślana (30g), herbata owocowa (250ml), ciasteczko 100% zbożowe bez cukru(30g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kakao na mleku(200ml), chleb pszenny z masłem (30g), sałata, szynka wiejska(15g), pasta z awokado(15g), rzodkiewki (20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
morele(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa z czerwonej soczewicy (200g), makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym(200g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Koktajl na jogurcie naturalnym z owocami sezonowymi(150ml), bułka paryska(30g), herbata owocowa(250ml), truskawki(80g)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Makaron literki na mleku (200ml), pieczywo mieszane z masłem(30g), jajko w sosie majonezowym (1/2szt), schab pieczony(15g), pomidory(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa neapolitanka z natką (200g), paluszki rybne z pieca (60g), ziemniaki z koperkiem (100g), sałatka carska (80g), kompot owocowy (200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Mini drożdżowe z jabłkiem (100g), herbata owocowa (250ml), suszone bakalie
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1)
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Skip to content