leafs.png
snail1

Jadłospis

26 LUTEGO - 1 MARCA
Poniedziałek
śniadanie
Granola owocowa na mleku(200g), pieczywo mieszane z masłem(35g), sałata, szynka drobiowa(15g), ser żółty(20g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa krupnik(200g), pierogi z mięsem i cebulką(150g), surówka wielowarzywna(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Pizza z szynką, serem i warzywami(100g), sos pomidorowy, herbata owocowa(250ml), gruszka(80g)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kakao na mleku(200g), pieczywo pszenne z masłem(35g), sałata, kulki sera mozzarella(15g), schab pieczony(15g), pomidory(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
pomarańcza(80g)
Alergeny:
Obiad
Rosół z makaronem(200g), kotlet schabowy(70g), ziemniaczki z koperkiem(100g), marchewka zasmażana(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Kisiel wiśniowy(150g)bułka paryska z masłem(20g), herbata owocowa(250ml), melon(80g)
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Pszenica miodowa na mleku(200g), kajzerka z masłem(35g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem(15g), polędwica sopocka(15g), papryka(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Zupa pejzanka(200g), spaghetti po bolońsku z serem mozzarella(250g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Ciasto drożdżowe(100g), herbata owocowa(250ml), pomarańcza(80g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku(200g), pieczywo pszenne z masłem(35g), twarożek na słodko z miodem15g), kiełbasa żywiecka(15g), rzodkiewki(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
mandarynka(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa krem z dyni z prażonymi pestkami(200g), kurczak w sosie curry z ryżem i warzywami(250g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Zapiekanki na ciepło z szynką, serem i ketchupem(100g), herbata owocowa(250ml), banan(80g)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Płatki ryżowe na mleku(200g), kajzerka z masłem(35g), ser żółty(20g), szynka eko(15g), papryka(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa brokułowa(200g), kotleciki rybne(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Chałka z dżemem 100% owoców(100g), koktajl jogurtowy do picia(150g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
4 - 8 MARCA
Poniedziałek
śniadanie
Płatki ryżowe na mleku(200g), chleb pszenny z masłem(35g), sałata, plastry jajka ze szczypiorkiem(1/2szt), szynka eco(15g), pomidory malinowe(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
pomarańcza(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa jarzynowa(200g), pierogi z serem białym w polewie jogurtowo waniliowej(200g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Placuszki z jabłkiem i cukrem pudrem(150g), herbata owocowa(250ml), mandarynki(80g)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kakao na mleku(200g), chleb pszenny z masłem(35g), sałata, szynka z indyka(15g), twarożek z ogórkiem(15g), rzodkiewki(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
mandarynka(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa z czerwonej soczewicy(200g), kotlet z piersi kurczaka(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), surówka z selera, brzoskwini i żurawiny(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Budyń z mleka kokosowego z musem brzoskwiniowym(150g), bułeczka maślana(30g), herbata owocowa(250ml), ciasteczko zbożowe bez cukru(15g)
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Granola owocowa na mleku(200g), kajzerka z masłem(30g), parówki z indyka z ketchupem(50g), ogórek kiszony(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Zupa szczawiowa z jajkiem(200g), spaghetti bolognese z serem mozzarella(250g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Tosty z szynką i serem, ketchup(100g), herbata owocowa(250ml), pomarańcza(80g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku(200g), pieczywo mieszane z masłem(35g), sałata, ser żółty(20g), szynka drobiowa(15g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa krem z papryki z grzankami(200g), udziki z kurczaka(70g), frytki z pieca(100g), mini marchewka(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Ciasto zebra(100g), herbata owocowa(250ml), banan(80g)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Makaron gwiazdki na mleku(200g), chlebek pszenny z masłem(35g), pasta serowa z jajkiem(20g), kiełbasa żywiecka(15g), papryka czerwona(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa koperkowa(200g), miruna z pieca(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Serek a’la straciatella(150g), kajzerka masłem(30g), herbata owocowa(250ml), mus owocowy(30g)
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
11 - 15 MARCA
Poniedziałek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Alergeny:
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
1,3,7
Środa
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
18 - 22 MARCA
Poniedziałek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1)
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Skip to content