leafs.png
snail1

Jadłospis

4 - 8 LISTOPADA
Poniedziałek
śniadanie
Kasza manna na mleku(200ml), kajzerka z masłem(35g), jajecznica ze szczypiorkiem(1szt) szynka drobiowa z indyka(15g), pomidory(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
mandarynki(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa krem z dyni z grzankami(200g), makaron z truskawkami i serem białym, kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Pieczywo pszenne z masłem(35g), ser żółty(20g), kabanosy drobiowe(10g), papryka czerwona(20g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kakao na mleku(200ml), bułka wieloziarnista z masłem(35g), parówki z szynki 100% z ketchupem(50g), ogórek kiszony(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
pomarańcza(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa grysikowa(200g), kotlet pożarski z pieca(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), mix sałat z rukolą(60g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Jogurt grecki wiśniowy(150g) bułka paryska z masłem(30g), herbata owocowa(250ml), ciasteczko morelowe 100% bez cukru(30g)
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku(200ml), chleb z ziarnami i masłem(35g), pasta z tuńczyka(20g), krakowska sucha z indyka(15g), papryka czerwona(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Zupa zacierkowa(200g), pieczeń z indyka w sosie własnym(70g), kluseczki gnocchi(100g), brukselka(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Ciasto cytrynowe(100g), herbata owocowa(250ml), banan(80g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku(200ml), pieczywo pszenne z masłem(35g), twarożek z truskawkami(20g), polędwica sopocka(15g), rzodkiewki(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
gruszka(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa szczawiowa z jajkiem(200g), spaghetti po bolońsku z serem mozzarella(250g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Zapiekanki z serem, szynką i rukolą(100g), herbata owocowa(250ml), suszone jabłuszka z cynamonem
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Granola na mleku(200ml), chleb słonecznikowy z masłem(35g), sałata, ser żółty(20g), schab domowy(15g), ogórek zielony(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
melon(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa grochowa(200g), ryba pieczona(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Chałka z masłem i dżemem 100% owoców bez cukru(100g), jogurt naturalny z owocami(150g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
11 - 15 LISTOPADA
Poniedziałek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku(200ml), bułka kukurydziana z masłem(35g), twarożek z suszonymi pomidorami(20g), kiełbasa z indyka(15g), rzodkiewki(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
mandarynki(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa kalafiorowa z natką(200g), pierogi z mięsem i cebulką(200g) sałatka szwedzka(70g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Budyń waniliowy z polewą malinową(150g), bułeczka maślana(30g), herbata owocowa(250ml), gruszka(80g)
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Płatki ryżowe na mleku(200ml), chleb słonecznikowy z masłem(35g), sałata, ser żółty(20g), kabanosy drobiowe(10g), papryka czerwona(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Zupa ogórkowa(200g), indyk z makaronem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym(250g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Ciasto piernik(100g), herbata owocowa(250ml), melon(70g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kakao na mleku(200ml), kajzerka z masłem(35g), sałata, polędwica sopocka(20g), plastry jajka(1/2szt), pomidory(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan(80g)
Alergeny:
Obiad
Rosół z makaronem(200g), pieczone udziki z kurczaka(70g), frytki z pieca(100g), surówka z marchewki, pora i ananasa(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Placuszki z jabłkiem posypane cukrem pudrem(150g), herbata owocowa(250ml), pomarańcza(70g)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Granola czekoladowa na mleku(200ml), pieczywo mieszane z masłem(35g), sałata, szynka ze wsi(15g), pasta hummus(20g), ogórek kiszony(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa pejzanka(200g), paluszki rybne z pieca(60g), ziemniaki z koperkiem(100g), różyczki z kalafiora(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Bułeczka drożdżowa z jabłkiem(100g), kefir naturalny z owocami(150g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
18 - 22 LISTOPADA
Poniedziałek
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku(200ml), pieczywo mieszane z masłem(35g), jajko w sosie majonezowym(1/2szt), szynka z kurczaka(15g), pomidory(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa gulaszowa(200g), pierogi z serem białym w polewie z jogurtu naturalnego(200g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Kajzerka z masłem(30g), sałata, pasztet(15g), schab pieczony(15g), papryka(20g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku(200ml), pieczywo pszenne z masłem(35g), twarożek z miodem(20g), kiełbasa żywiecka(15g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
Zdrowa przekąska
mandarynki(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa brokułowa(200g), kotlet z piersi kurczaka w cieście naleśnikowym(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), surówka z selera i żurawiny(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Deser z ryżu, zapiekanych jabłek z cynamonem w sosie jogurtowo waniliowym(150g), herbata owocowa(250ml), ciasteczko zbożowe 100% bez cukru(30g)
Alergeny:
1,3,7
1,3,7
Środa
śniadanie
Musli owocowe na mleku(200ml), chleb wiejski z masłem(35g), sałata, szynka wędzona(15g), ser żółty(20g), papryka(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Zupa grochowa(200g), pulpecik drobiowy w sosie chrzanowym(70g), kasza bulgur(70g), fasolka szparagowa(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Kisiel wiśniowy(150g), bułeczka maślana(30g), herbata owocowa(250ml), gruszka(80g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kakao na mleku(200ml), bułka codzienna z masłem(35g), pasta z makreli i jajka(20g), polędwica wiejska(15g), rzodkiewki(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa szczawiowa z jajkiem(200g), spaghetti z sosem bolońskim i serem mozzarella(250g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Galaretka tęczowa(100g), chrupki kukurydziane(10g), herbata owocowa(250ml), banan(80g)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Makaron literki na mleku(200ml), chleb pszenny z masłem(35g), sałata, ser mozzarella(15g), szynka wiejska(15g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
pomarańcza(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa cygańska(200g), kotleciki rybne z pieca(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem(70g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Sernik z herbatnikami(100g), herbata owocowa(250ml), suszone morele
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
25 - 29 LISTOPADA
Poniedziałek
śniadanie
Jaglanka na mleku(200ml), pieczywo mieszane z masłem(35g), sałata, polędwica sopocka(15g), pasta serowa(20g), papryka czerwona(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa krem z papryki z grzankami(200g), kluski leniwe z musem z owoców leśnych(200g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Tosty z szynką, serem i sosem pomidorowym(100g), herbata owocowa(250ml), kiwi(80g)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kakao na mleku(200ml), kajzerka z masłem(35g), szynka drobiowa(15g), twarożek z rzodkiewką(20g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa zacierkowa(200g), gołąbki po kaszubsku w sosie pomidorowym(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), sałata lodowa z papryka i rzodkiewką(60g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Nutella z bananów i kakao(40g), kajzerka(30g), herbata owocowa(250ml), mandarynki(80g)
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Pszenica prażona z miodem(200ml), chlebek pszenny z masłem(35g), sałata, ser żółty(20g), szynka wiejska(15g), pomidory malinowe(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Rosół z makaronem i natką(200g), pieczone pałki z kurczaka(70g), ryż,(60g), mini marchewka z pieca(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Ciasto czekoladowe(100g), herbata owocowa(250ml), gruszka(80g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku(200ml), kajzerka z masłem(35g), serek wiejski(15g), kiełbasa żywiecka(15g), rzodkiewki(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
pomarańcza(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa kalafiorowa(200g), gulasz wieprzowy z warzywami i kaszą gryczaną(200g), buraczki na ciepło(100g), kompot owocowy((200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Makaron zapiekany z serem i szynką(100g), herbata owocowa(250ml), suszone jabłuszka z mango
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Płatki owsiane na mleku(200ml), pieczywo pszenne z masłem(35g), sałata, schab pieczony(15g), pasta z tuńczyka(20g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
melon(80g)
Alergeny:
Obiad
Barszcz biały jajkiem(200g), ryba pieczona(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), bukiet warzyw na parze(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Pizza z szynką, serem i kukurydzą(100g) , herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1)
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Skip to content