leafs.png
snail1

Jadłospis

2 - 6 CZERWCA
Poniedziałek
śniadanie
Płatki ryżowe na mleku(200ml), chleb wiejski z masłem(30g), sałata, pasta awanturka(15g), szynka eco(15g), kalarepa(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
truskawki(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa grochowa(200g), pierogi z kurczakiem i brokułem(200g), surówka z marchewki i jabłka(80g), kompot owocowy (200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Zapiekanki hawajskie z szynką i serem(100g), ketchup, herbata owocowa (250ml), ciasteczko zbożowe(15g)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kakao na mleku(200ml), chlebek pszenny z masłem (30g), pasta z awokado(15g), kiełbasa żywiecka(15g), papryka czerwona(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa krupnik(200g), kotlet z piersi kurczaka w kokosowej panierce (70g), ziemniaczki z koperkiem (100g), sałata lodowa z papryką i kukurydzą (80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Jogurt grecki z owocami (150g), kajzerka z masłem (35g), herbata owocowa (250ml), banan(80g)
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Granola na mleku(200ml), bułeczka z ziarnami z masłem (30g), jajecznica ze szczypiorkiem(1szt), kabanosy drobiowe(10g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
smoothie owocowe(150ml)
Alergeny:
Obiad
Zupa ogórkowa(200g), pulpeciki w sosie porowym (70g), kasza bulgur(70g), surówka z buraków i ogórka kiszonego(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Pizza przedszkolna z szynką, , papryką i kukurydzą(100g)), herbata owocowa (250ml), truskawki(80g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku(200ml), kajzerka z masłem(30g), ser żółty(20g), polędwica wiejska(15g), rzodkiewki(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
arbuz(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa botwinka(200g), potrawka kebab z ryżem w sosie czosnkowym(200g), surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i papryką(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Ciasto drożdżowe z truskawkami(100g), herbata owocowa(250ml), morele(80g)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Zacierki na mleku(200ml), pieczywo mieszane z masłem(30g), sałata, szynka wiejska(15g), serek wiejski(15g), pomidory malinowe(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa szczawiowa z jajkiem (200g), kotleciki rybne z pieca(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), surówka z młodej kapusty(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Pieczone jabłka z cynamonem i ryżem w polewie waniliowej (100g), herbata owocowa (250ml)
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
9 - 13 CZERWCA
Poniedziałek
śniadanie
Kasza jaglana z owocami na mleku(200ml),pieczywo pszenne z masłem(30g), sałata, schab pieczony (15g), twarożek kokosowy(15g), papryka czerwona (20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
truskawki(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa gulaszowa(200g), pierogi z truskawkami z polewie jogurtowej (200g), kompot owocowy (200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Bułeczka kukurydziana z masłem(30g), sałata, paluszki serowe(20g), szynka z indyka (15g), ogórek świeży(30g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku (200ml), bułka słoneczna z masłem(30g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem(15g), szynka wiejska(15g), pomidory malinowe(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
ananas św(80g)
Alergeny:
Obiad
Rosół z makaronem (200g), kotlet schabowy w chrupiącej panierce (70g), ziemniaczki z koperkiem (100g), kapusta młoda zasmażana (80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Przedszkolna nutella kakaowo-bananowa z daktylami bez cukru(40g), bułeczka z ziarnem(35g), herbata owocowa(250ml), gruszka(80g)
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku(200ml), chleb słonecznikowy z masłem (30g), sałata, polędwica sopocka(15g), pasztet drobiowy(15g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
smoothie owocowe(150ml)
Alergeny:
Obiad
Zupa krem z gruszki i pietruszki(200g), kurczak w sosie curry(80g) z papryką i ryż(60g), surówka z kalarepy(60g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Chałka z masłem i dżemem truskawkowym 100% owoców bez cukru (100g), herbata owocowa (250ml), banan(80g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku (200ml), kajzerka z masłem (30g), pasta z brokuła i fety(15g) ser żółty (20g), ogórek małosolny (30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
arbuz(70g)
Alergeny:
Obiad
Zupa koperkowa(200g), udziki z kurczaka(100g), frytki z pieca(100g), marchewka z brzoskwinią(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Pancakes z jabłkiem i cukrem pudrem(100g), herbata owocowa (250ml), truskawki(80g)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Makaron gwiazdki na mleku (200ml), chleb słonecznikowy z masłem (30g), sałata, szynka z indyka(15g), kulki sera mozzarella(15g), rzodkiewki (20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
nektarynka(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa pieczarkowa z natką (200g), miruna z pieca (70g), ziemniaki z koperkiem (100g), sałata z sosem wiosennym(60g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Sernik z biszkoptami(100g), herbata owocowa (250ml), suszone jabłka
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
16 - 20 CZERWCA
Poniedziałek
śniadanie
Prażona pszenica na mleku z miodem(200ml), chleb słonecznikowy z masłem(35g), schab pieczony domowy(15g), jajko na twardo z majonezem (1/2szt), pomidory malinowe(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
truskawki(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa jarzynowa(200g), pierogi z mięsem i cebulką (200g), surówka wielowarzywna (80g), kompot owocowy (200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Tosty z szynką, serem i ketchupem(100g), herbata owocowa (250ml), mus(30g)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku (200ml), pieczywo mieszane z masłem(35g), sałata, pasta z tuńczyka (20g), filet z indyka(15g), papryka czerwona(20g), herbata z miodem i cytryną(250ml)
Alergeny:
Zdrowa przekąska
arbuz(70g)
Alergeny:
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem (200g), nuggetsy w chrupiącej panierce (70g), ziemniaczki z koperkiem(100g), surówka z ogórka małosolnego (80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Ciasto czekoladowe(100g), kefir z owocami(150ml), herbata owocowa(250ml), nektarynki(80g)
Alergeny:
1,3,7
1,3,7
Środa
śniadanie
Kasza manna na mleku (200ml), kajzerka z masłem (35g), parówki z szynki(50g), ketchup, ogórek do chrupania(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
smoothie owocowe(150ml)
Alergeny:
Obiad
Zupa grochowa(200g), spaghetti z sosem bolońskim i serem mozzarella (250g), marchewka do chrupania(60g), kompot owocowy (200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Galaretka tęczowa(100g) chrupki kukurydziane(10g), herbata owocowa(250ml), truskawki(80g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Pieczywo pszenne z masłem (35g), sałata, krakowska sucha(15g), ser żółty (20g), ogórek świeży (30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa ogórkowa(200g), kluski leniwe z truskawkami(200g), kompot owocowy (200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Kajzerka z masłem(30g), dżem owocowy bez cukry(15g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
23 - 27 CZERWCA
Poniedziałek
śniadanie
Płatki ryżowe na mleku (200ml), chleb wieloziarnisty z masłem (30g), kabanosy drobiowe (10g), ser żółty (20g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
truskawki(80g)
Alergeny:
Obiad
Żurek z jajkiem(200g), naleśniki z serem białym w polewie waniliowej(200g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Kajzerka z masłem(30g), sałata, szynka ze wsi(15g), hummus z pomidorami (15g), papryka czerwona (20g), herbata owocowa (250ml), ciasteczko zbożowe(15g)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku (200ml), kajzerka z masłem(30g), serek wiejski z brzoskwinią(15g), polędwica wiejska(15g), papryka czerwona(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
arbuz(70g)
Alergeny:
Obiad
Zupa krem z marchewki i pomarańczy(200g), kotlet mielony(70g), ziemniaczki z koperkiem(100g), mizeria z jogurtem naturalnym (100g), kompot owocowy (200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Ciasto bananowe(100g), herbata owocowa (250ml), jabłko(80g)
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Granola owocowa na mleku (200ml), pieczywo mieszane z masłem(30g), sałata, jajecznica ze szczypiorkiem(1szt), krakowska sucha(15g), pomidory malinowe(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Barszcz czerwony(200g), strogonof wieprzowy (100g) z kaszą kus kus (70g), surówka z ogórka małosolnego(80g), kompot owocowy (200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Budyń czekoladowo owsiany z musem truskawkowym(150g), bułeczka maślana (30g), herbata owocowa (250ml), banan(80g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kakao na mleku(200ml), chleb pszenny z masłem (30g), sałata, szynka wiejska(15g), pasta z awokado(15g), rzodkiewki (20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
morele(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa z czerwonej soczewicy (200g), polędwiczki wieprzowe w sosie miodowym(70g), gnochi(100g), surówka z młodej kapusty z ogórkiem i koperkiem(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Serek straciatella(w.własny)(30g), grahamka z masłem(30g), herbata owocowa(250ml), truskawki(80g)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Kluski lane na mleku (200ml), pieczywo mieszane z masłem(30g), paluszki serowe(20g), schab pieczony(15g), pomidory(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
brzoskwinie(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa neapolitanka(200g), paluszki rybne z pieca (60g), ziemniaki z koperkiem (100g), sałatka carska (80g), kompot owocowy (200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Mini bułeczka z jabłkiem (100g), herbata owocowa (250ml), bakalie
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1)
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Przejdź do treści