leafs.png
snail1

Jadłospis

1 - 5 GRUDNIA
Poniedziałek
śniadanie
Płatki ryżowe na mleku(200ml), chleb pszenny z masłem(35g), sałata, szynka wiejska(15g), hummus pomidorowy(20g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną i miodem(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
mandarynki(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa ogórkowa(200g), pierogi z serem białym z musem truskawkowym(200g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Kajzerka z masłem(30g), sałata, szynka z indyka(15g), pasta warzywna(20g), papryka żółta(20g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku(200ml), kajzerka z masłem(35g), jajecznica ze szczypiorkiem(1szt), szynka drobiowa(15g), pomidory(30g), herbata z cytryną i miodem(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa krupnik z natką(200g), kotlet mielony(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), marchewka na ciepło(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Galaretka tęczowa(100g), chrupki kukurydziane(10g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Granola na mleku(200ml), bułka kajzerka z masłem(35g), parówki z szynki z ketchupem(50g), kalarepa(30g), herbata z cytryną i miodem(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Zupa krem marchewkowy z grzankami(200g), strogonof wołowy(100g), speatzle szpinakowe(100g), sałatka szwedzka(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Chałka z masłem i dżemem truskawkowym bez cukru(100g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kakao na mleku(200ml), pieczywo mieszane z masłem(35g), pasta z awokado(20g), kiełbasa żywiecka(15g), papryka czerwona(20g), herbata z cytryną i miodem(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa neapolitanka(200g), ryba miruna z pieca(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Tosty z szynką i serem(100g), ketchup, herbata owocowa(250ml), ciasteczko zbożowe(10g)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Kluski lane na mleku(200ml), chleb pszenny z masłem(35g), sałata, pasztet(15g), ser żółty(20g), ogórek kiszony(30g), herbata z cytryną i miodem(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
pomarańcza(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa barszcz czerwony(200g), potrawka kebab z ryżem w sosie czosnkowym(200g), surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i papryką(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Ciasto czekoladowe(100g), soczek jabłkowy 100%(200ml)
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
8 - 12 GRUDNIA
Poniedziałek
śniadanie
Jaglanka na mleku(200g), pieczywo pszenne z masłem(35g), sałata, schab pieczony(15g), paluszki serowe(10g), pomidor(30g), herbata z cytryną i miodem(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa jarzynowa(200g), naleśniki z serem i polewą truskawkową(200g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Nutella przedszkolna z daktylami(40g), kajzerka(30g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku(200g), chleb pszenny z masłem(35g), sałata, ser mozarella(20g), szynka białą(15g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną i miodem(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
mandarynki(80g)
Alergeny:
Obiad
Rosół z makaronem i natką(200g), kotlet z indyka w kokosowej panierce(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), surówka z marchewki, pora i ananasa(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Koktajl owocowy z bananem(150g), bułeczka maślana(30g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Musli owocowe na mleku(200g), bułka kajzerka z masłem(35g), pasta z tuńczyka(20g), szynka wiejska(15g), papryka czerwona(20g), herbata z cytryną i miodem(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Zupa z soczewicy(200g), spaghetti bolognese z serem mozzarella(250g), marchewka do chrupania(70g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Ciasto piernikowe(100g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kakao na mleku(200g), kajzerka z masłem(35g), pasta mięsna(20g), ser żółty(20g), rzodkiewki(20g), herbata z cytryną i miodem(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa pejzanka(200g), indyk w sosie słodko kwaśnym z ryżem(250g), mix sałat z rukolą w sosie vinegret(60g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Bułeczka z rodzynką(100g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Zacierki na mleku(200g), pieczywo mieszane z masłem(35g), sałata, polędwica wiejska(15g), twarożek ze szczypiorkiem(20g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną i miodem(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa koperkowa(200g), kotleciki rybne(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), surówka z kiszonej kapusty(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem(150g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
15 - 19 GRUDNIA
Poniedziałek
śniadanie
Granola na mleku(200ml), pieczywo mieszane z masłem(35g), sałata, szynka drobiowa(15g), twarożek z truskawkami(20g), ogórek kiszony(30g), herbata z cytryną i miodem(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
gruszka(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa gulaszowa(200g), makaron z serem białym i truskawkami(200g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Pizza z szynką, serem i rukolą(100g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kakao na mleku(200ml), chleb pszenny masłem(35g), sałata, szynka pieczona z indyka(15g), paprykarz jaglany(20g), rzodkiewka(20g), herbata z cytryną i miodem(250ml)
Alergeny:
Zdrowa przekąska
mandarynki(70g)
Alergeny:
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem(200g), kotlet z piersi kurczaka w chrupiącej panierce(70g), ziemniaczki(100g), mizeria na jogurcie greckim(100g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Sernik z herbatnikami(100g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
1,3,7
Środa
śniadanie
Kasza manna na mleku(200ml), pieczywo mieszane z masłem(35g), sałata, ser żółty(20g), polędwica wiejska(15g), pomidory(30g), herbata z cytryną i miodem(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa krem paprykowy z grzankami(200g), udziki z kurczaka(70g), ryż(60g), sałata lodowa z ogórkiem i papryką(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Bułeczka maślana(30g), twarożek straciatella(40g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku(200ml), kajzerka z masłem(35g), pasta z brokuła(20g), schab pieczony(15g), papryka czerwona(20g), herbata z cytryną i miodem(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa kapuśniak(200g), klops w sosie musztardowym(70g), kasza bulgur(70g), surówka z czerwonej kapusty(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Zapiekanki hawajskie z szynką, serem i ananasem(100g), sos pomidorowy, herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku(200ml), pieczywo pszenne z masłem(35g), jajko na twardo(1/2szt), kiełbasa żywiecka(15g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną i miodem(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
pomarańcza(80g)
Alergeny:
Obiad
Barszcz biały z jajkiem(200g), ryba po grecku z warzywami(150g), ziemniaki, z koperkiem(100g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Budyń owsiany z owocami tropikalnymi(150g), bułka z masłem(30g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
22 -26 GRUDNIA
Poniedziałek
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku(200g), pieczywo pszenne z masłem(35g), sałata, polędwica wiejska(15g), ser żółty(20g), papryka czerwona(20g), herbata z cytryną i miodem(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
pomarańcza(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa koperkowa(200g), naleśniki z serem i jogurtem waniliowym(200g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Pieczywo mieszane z masłem(30g), kiełbasa żywiecka(15g),pasta z tuńczyka(20g), ogórek świeży(30g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku(200g), pieczywo mieszane z masłem(35g), sałata, krakowska sucha z indyka(15g), serek wiejski z miodem(15g), pomidory(30g), herbata z cytryną i miodem(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa brokułowa(200g), spaghetti bolognese z serem mozzarella(250g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Kisiel borówkowy(150g), chrupki kukurydziane(20g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1)
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.