leafs.png
snail1

Jadłospis

27 - 31 STYCZNIA
Poniedziałek
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku (200ml), pieczywo z masłem (35g), kiełbasa krakowska (15g), pasztet(15g), ogórek kiszony(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
pomarańcza(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa cygańska(200g), pierogi z mięsem i cebulką(200g), surówka z marchewki(70g), kompot owocowy (200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Pieczywo mieszane z masłem(30g), sałata, szynka drobiowa(15g), paluszki serowe(20g), papryka(20g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Musli na mleku(200ml), pieczywo mieszane z masłem (35g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (15g), szynka wiejska(15g), papryka (20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
mandarynki(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa jarzynowa(200g), kotlet schabowy w chrupiącej panierce(70g), ziemniaki z koperkiem (100g), mizeria z jogurtem naturalnym(100g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Budyń czekoladowy z musem brzoskwiniowym (150g), bułka paryska z masłem(30g), herbata owocowa(250ml), banan (80g)
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Kakao na mleku(200ml), pieczywo pszenne z masłem (35g), sałata, ser żółty(20g), kabanosy drobiowe (10g), rzodkiewki (20g), herbata z cytryną (250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Zupa kapuśniak(200g), spaghetti bolognese z serem mozzarella (250g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Tosty z szynką, serem i sosem pomidorowym(100g), herbata owocowa(250ml), kiwi(80g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kasza manna z miodem na mleku(200ml), pieczywo pszenne z masłem(35g), sałata, schab pieczony (15g), pasta z tuńczyka i jajka(15g), pomidor (30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
mandarynki(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa koperkowa(200g), filet z kurczaka(70g) duszony w pomidorach z ryżem(70g), surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i papryką(70g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Bułeczka z jabłkiem(50g), maślanka z owocami(150g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku (200ml), chleb pszenny z masłem (35g), sałata, szynka z indyka(15g), twarożek z ogórkiem(15g), pomidory(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa grochowa(200g), łosoś pieczony w ziołach (70g), ziemniaki z koperkiem (100g), mix sałat z rukolą(60g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Makaron zapiekany z serem i szynką(100g), herbata owocowa(250ml), suszone jabłka
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
6 - 10 STYCZNIA
Poniedziałek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku (200ml), bułka kajzerka z masłem(35g), pasta brokułowa z serem feta (15g), szynka wiejska(15g), papryka czerwona(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa ryżanka(200g), pierogi z jagodami w polewie jogurtowo-waniliowej(200g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Pieczywo mieszane z masłem(30g), sałata, szynka z indyka(15g), pasta warzywna(20g), papryka żółta(20g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Granola z owocami na mleku (200ml), chleb pszenny z masłem(35g), twarożek z miodem(20g) kiełbasa żywiecka(15g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Zupa szczawiowa z jajkiem (200g), klopsy drobiowe (70g) w sosie musztardowym, kasza kuskus (70g), mix sałat z kukurydzą i papryką(60g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Kisiel wiśniowy(150g), bagietka z masłem(30g), herbata owocowa(250ml), mandarynka(80g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kakao na mleku (200ml), kajzerka z masłem(35g), sałata, ser żółty(20g), szynka drobiowa (15g), rzodkiewki(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
pomarańcza(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa z czerwonej soczewicy (200g), schab w sosie własnym(70g), kluseczki gnocchi(100g), surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i papryką(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Sernik(100g), herbata owocowa(250ml), jabłko (80g)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Płatki ryżowe na mleku (200ml), pieczywo mieszane z masłem(35g), sałata, polędwica wiejska (15g), ser mozzarella z awokado(15g), pomidor (30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
mandarynki(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa ogórkowa(200g), miruna z pieca(70g), ziemniaki z koperkiem (100g), surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Kajzerka(30g) z przedszkolnym kremem kakaowo bananowym (30g), herbata owocowa(250ml), ciasteczko zbożowe 100% bez cukru(30g)
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
13 - 17 STYCZNIA
Poniedziałek
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku(200ml), pieczywo mieszane z masłem(35g), sałata, szynka wiejska(15g), pasta z tuńczyka(20g), papryka czerwona(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa gulaszowa(200g), kluski leniwe w polewie z owoców leśnych(200g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Placuszki z jabłkiem i cynamonem (150g), herbata owocowa (250g), soczek jabłkowy (200ml)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku(200ml), kajzerka z masłem(35g), jajecznica ze szczypiorkiem(1szt), kabanosy drobiowe(10g), pomidorki koktajlowe(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
Zdrowa przekąska
gruszka(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa kalafiorowa(200g), gołąbki po kaszubsku(70g) w sosie pomidorowym, ziemniaki z koperkiem (100g), fasolka szparagowa z masełkiem(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Kasza manna na gęsto z truskawkami (150g), bagietka z masłem(30g), herbata owocowa(250ml), pomarańcza(80g)
Alergeny:
1,3,7
1,3,7
Środa
śniadanie
Pszenica prażona na mleku (200g), chlebek pszenny z masłem(35g), sałata, szynka z pieca(15g), twarożek z brzoskwiniami (20g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Zupa krem marchewkowy z grzankami( (200g), udziki z kurczaka(70g), ryż(70g), sałata lodowa z sosem vinegret (80g), kompot owocowy (200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Makaron zwierzątka z musem malinowym(100g), herbata owocowa(250ml), ciastko zbożowe z żurawiną 100% bez cukru(30g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kakao na mleku(200g), bułka codzienna z masłem (35g), serek wiejski z miodem (15g), kiełbasa żywiecka(15g), rzodkiewki (20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
mandarynki(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa pejzanka(200g), gulasz wieprzowy(100g) z kaszą gryczaną(70g), surówka z marchewki i pora (80g), kompot owocowy (200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Chałka z dżemem(100g), kefir z owocami (150g)), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Musli na mleku(200g), chleb pszenny z masłem(35g), sałata, schab pieczony (15g), ser żółty(20g), ogórek kiszony(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko(80g)
Alergeny:
Obiad
Barszcz czerwony(200g), łosoś z pieca(70g), ziemniaki z koperkiem (100g), warzywa na parze (80g), kompot owocowy (200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Ciasto murzynek(100g), herbata owocowa(250ml), suszone jabłka
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
20 - 24 STYCZNIA
Poniedziałek
śniadanie
Jaglanka na mleku(200g), chleb pszenny z masłem (35g), plastry jajka(1/2szt), szczypior, szynka eko(15g), pomidory malinowe(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa krupnik(200g), pierogi z serem białym w polewie jogurtowej(200g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Zapiekanki na ciepło z szynką, serem i ketchupem (100g), herbata owocowa (250ml), mandarynki (80g)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku (200g), kajzerka z masłem (35g), ser biały z suszonymi pomidorami(20g), krakowska sucha z indyka (15g), rzodkiewka(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
pomarańcza(80g)
Alergeny:
Obiad
Rosół z makaronem i natką (200g), kotlet mielony(70g), ziemniaki z koperkiem (100g), marchewka z groszkiem (80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Galaretka tęczowa(100g), chrupki kukurydziane(10g), herbata owocowa (250ml)
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Granola z granatem na mleku (200g), kajzerka z masłem(35g), parówki z szynki 100% (50g), ketchup, ogórek kiszony (30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Żurek z jajkiem(200g), indyk pieczony w sosie własnym (70g), kluseczki szpinakowe (100g), sałatka z buraka (80g), kompot owocowy (200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Ciasto drożdżowe z kruszonką (100g), herbata owocowa(250ml), jabłko(80g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kakao na mleku(200g), pieczywo mieszane z masłem(35g), pasztet (20g), ser żółty(20g), papryka (20g), herbata z cytryną (250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
mandarynki(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa pieczarkowa(200g), makaron z, suszonymi pomidorami i kurczakiem w sosie śmietanowym (200g), mix sałat z kukurydzą (50g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Pizza z szynką, serem i warzywami (100g), sos pomidorowy, herbata owocowa (250ml)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku(200g), bułka kajzerka z masłem(35g), sałata, polędwica wiejska(15g), pasta z brokuła (20g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem (200g), paluszki rybne z pieca(60g), ziemniaki z koperkiem(100g), surówka z kapusty kiszonej(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Bułeczka maślana(40g), jogurt waniliowy do picia (150g), mus owocowy(30g)
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1)
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Skip to content