leafs.png
snail1

Jadłospis

28 KWIETNIA - 2 MAJA
Poniedziałek
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku(200g), pieczywo mieszane z masłem(30g), sałata, polędwica sopocka(15g), pasta z tuńczyka(15g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
pomarańcza(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa grochowa(200g), naleśniki z serem białym i jogurtem(250g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Grahamka z masłem(30g), kiełbasa żywiecka(15g), twarożek z rzodkiewką(15g), papryka(20g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kakao na mleku(200g), kajzerka z masłem(30g), sałata, schab domowy(15g), ser żółty(20g), pomidory malinowe(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
mus owocowy(100g)
Alergeny:
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem(200g), kotlet schabowy w chrupiącej panierce(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), mizeria(100g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Ciasto rwaniec(100g), herbata owocowa(250ml), banan(80g)
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Płatki owsiane na mleku(200g), pieczywo mieszane z masłem(30g), sałata, szynka eco(15g), kulki mozzarella(15g), rzodkiewki(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Zupa kapuśniak(200g), karkówka w sosie śliwkowo imbirowym(70g),kasza gryczana(70g), sałata lodowa(60g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Kolorowa galaretka w wafelku lodowym(100g), herbata owocowa(250ml), kiwi(60g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Alergeny:
Obiad
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Pieczywo pszenne z masłem(30g), sałata, filet z indyka(15g), kabanosy(10g), rzodkiewki(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
jabłko(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa jarzynowa(200g), kluski leniwe z polewą truskawkową(250g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Kajzerka z masłem(30g), dżem brzoskwiniowy 100% bez cukru(15g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
5 -9 MAJA
Poniedziałek
śniadanie
Płatki ryżowe na mleku(200ml), chleb wiejski(30g) z masłem, szczypiorek, pasta z awokado(15g), kiełbasa krakowska(15g), rzodkiewka(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Gruszka (80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa gulaszowa(200g), pierogi z serem i brzoskwinią(200g) w polewie waniliowo jogurtowej, kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Tosty z szynką, serem i sosem pomidorowym(100g), herbata owocowa(250ml), ciasteczko zbożowe(15g)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku(200ml), bułka wieloziarnista z masłem(30g), parówki z indyka(50g) z ketchupem, ogórek kiszony(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Pomarańcza (70g)
Alergeny:
Obiad
Zupa kalafiorowa z natką(200g), schab pieczony w sosie własnym(70g), kluski śląskie(100g), buraczki na ciepło(100g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Ciasto czekoladowe(100g), kefir wiśniowy(150g), herbata owocowa(250ml), jabłko(80g)
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Pszenica prażona z miodem na mleku(200ml), kajzerka z masłem(30g), jajecznica(1szt) ze szczypiorkiem, polędwica wiejska(15g), pomidory malinowe(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Zupa z młodej kapusty(200g), kotlet z piersi indyka(70g), ziemniaczki z koperkiem(100g), mizeria z jogurtem(100g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Racuchy z jabłkiem i cynamonem(150g), herbata owocowa(250ml), banan(80g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kakao na mleku(200ml), pieczywo mieszane z masłem(30g), pasta z brokuła(15g), ser żółty(20g), papryka czerwona(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Jabłko (80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa szczawiowa z jajkiem(200g), pulpet w sosie koperkowym(70g), kasza bulgur(70g), mini marchewka(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Bułeczka orkiszowa z masłem(30g), przedszkolna nutella z daktylami(30g), herbata owocowa(250ml), pomarańcza(70g)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Kasza manna na mleku(200ml), chleb wieloziarnisty z masłem(30g), sałata, schab pieczony(15g), paluszki serowe(25g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Banan (80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa pieczarkowa z makaronem(200g), miruna w ziołach z pieca(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), mix warzyw na parze(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Bułeczka z jabłkiem(100g), herbata owocowa(250ml), suszone bakalie
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
12 - 16 MAJA
Poniedziałek
śniadanie
Kluski lane na mleku (200ml), pieczywo pszenne z masłem (30g), sałata, schab pieczony (15g), twarożek z rzodkiewką i ogórkiem (15g), pomidor malinowy (30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Melon (80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa krem z papryki z groszkiem ptysiowym (200g), pierogi z mięsem(200g), surówka wiosenna(80g), kompot owocowy (200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Pizza przedszkolna z szynką i warzywami (100g), herbata owocowa (250ml), mus(30g)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku (200ml), bułka orkiszowa z masłem (30g), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (15g), szynka wiejska (15g), papryka czerwona (20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
Zdrowa przekąska
Pomarańcza (70g)
Alergeny:
Obiad
Rosół z makaronem i natką (200g), kotlet z piersi z kurczaka (70g), ziemniaki z koperkiem (100g), surówka z ogórka małosolnego(80g), kompot owocowy (200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Galaretka tęczowa (100g), chrupki kukurydziane (10g), herbata owocowa (250ml), gruszka(80g)
Alergeny:
1,3,7
1,3,7
Środa
śniadanie
Musli na mleku (200ml), chleb słonecznikowy z masłem (30g), sałata, kulki sera mozzarella(20g), kiełbasa żywiecka (10g), kalarepka(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Smoothie owocowe(150ml)
Alergeny:
Obiad
Zupa ogórkowa (200g), spaghetti po bolońsku z serem mozzarella(250g), marchewka do chrupania(60g), kompot truskawkowy (200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Rwaniec cynamonowy(100g), herbata owocowa (250ml), banan(80g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kakao na mleku (200ml), kajzerka z masłem (30g), pasta z suszonych pomidorów (15g), kabanosy drobiowe(15g), rzodkiewki(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Gruszka (80g)
Alergeny:
Obiad
Krem ze szparagów z grzankami(200g), pierś z indyka(70g) w sosie własnym, kasza gryczana (70g), sałata lodowa z papryką i kukurydzą(80g), kompot owocowy (200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Twarożek straciatella (30g), kajzerka z masłem (30g), herbata owocowa (250ml), jabłko(80g)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Płatki owsiane na mleku z cynamonem (200ml), pieczywo mieszane z masłem (30g), sałata, polędwica wiejska (15g), plastry jajka ze szczypiorkiem(1/2szt), ogórek świeży (30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Banan (80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa zacierkowa z natką (200g), kotleciki rybne z pieca (70g), ziemniaki z koperkiem (100g), surówka z kiszonej kapusty(80g), kompot owocowy (200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Kasza manna na gęsto z musem malinowym (150g), bułka z masłem (30g), herbata owocowa (250ml), suszone jabłka
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”
19 - 23 MAJA
Poniedziałek
śniadanie
Kasza manna na mleku (200ml), chleb pszenny z masłem (30g), twarożek z pieczoną papryką(15g), schab pieczony(15g), pomidory malinowe(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Arbuz (80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa grochowa (200g), makaron z serem białym i musem truskawkowym (200g), kompot owocowy (200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Kajzerka z masłem (30g), sałata, plastry jajka(1/2szt), polędwica sopocka(15g), ogórek świeży(30g), herbata owocowa(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Wtorek
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku (200ml), pieczywo mieszane z masłem (30g), pasta z bobu(15g), polędwica wiejska(15g), ogórek świeży(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Gruszka(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa pomidorowa z makaronem(200g), kotlet jajeczny(70g), ziemniaki z koperkiem(100g), mizeria z jogurtem greckim(100g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Budyń waniliowy z musem brzoskwiniowym (150g), bułka paryska z masłem(30g), herbata owocowa(250ml), banan(80g)
Alergeny:
1,3,7
Środa
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku (200ml), chlebek żytni razowy z masłem (30g), sałata, szynka z pieca(15g), serek wiejski z miodem(20g), rzodkiewki(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
sok wyciskany(150ml)
Alergeny:
Obiad
Zupa pejzanka(200g) polędwiczki wieprzowe w sosie własnym(70g), kopytka(100g), surówka z czerwonej kapusty(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Chałka z dżemem 100% owoców(100g), koktajl jogurtowy do picia(150g), herbata owocowa(250ml), banan(80g)
Alergeny:
1,3,7
Czwartek
śniadanie
Kakao na mleku(200ml), bułka codzienna z masłem(30g), pasta z makreli(15g), polędwica wiejska(15g), papryka czerwona(20g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Truskawki(80g)
Alergeny:
Obiad
Zupa koperkowa(200g), pieczone udziki z kurczaka(70g), frytki z pieca(100g), mix sałat z rukolą(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7,9
podwieczorek
Jogurt grecki z owocami(150g), kajzerka z masłem(30g), herbata owocowa(250ml), melon(70g)
Alergeny:
1,3,7
Piątek
śniadanie
Granola na mleku(200ml), chleb pszenny z masłem(30g), sałata, krakowska sucha(15g), pasztet(15g), ogórek małosolny(30g), herbata z cytryną(250ml)
Alergeny:
1,3,7
Zdrowa przekąska
Jabłko(80g)
Alergeny:
Obiad
Botwinka z natką(200g), ryba z pieca(70g), ziemniaki(100g), surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem(80g), kompot owocowy(200ml)
Alergeny:
1,3,4,7,9
podwieczorek
Ciasto ucierane z truskawkami(100g), sok jabłkowy(200ml)
Alergeny:
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1)
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Skip to content