JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY  12 – 16 KWIECIEŃ

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Kasza kukurydziana z owocami na mleku, pieczywo pszenne z masłem, sałata, schab pieczony/ plastry jajka, pomidory, herbata z cytryną i miodem
Kawa zbożowa na mleku, tosty z szynką i serem, sos pomidorowy, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem
Płatki kukurydziane na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, sałata, kabanosy/ ser żółty, ogórek kiszony, herbata z cytryną i miodem
Kakao na mleku, kajzerka z masłem, pasta z cieciorki/ kiełbasa żywiecka, ogórek zielony, herbata z cytryną i miodem
Płatki jaglane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica wiejska/ twarożek z brzoskwinią, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan
jabłko
gruszka
banan
pomarańcza
Obiad
Zupa krem z dyni z grzankami, tortelloni z mięsem wołowym i cebulką, sałatka carska, kompot truskawkowy
Zupa pomidorowa z makaronem i natką, kotlety z piersi indyka w kukurydzianej panierce, ziemniaki, surówka z selera z brzoskwinią i żurawiną, kompot owocowy
Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami, gulasz wieprzowy, kluseczki gnocchi, buraczki na ciepło, kompot owocowy
Zupa grochowa z ziemniakami, klopsik drobiowy w sosie porowym, kasza kus kus, surówka z ogórka kiszonego, jabłka i cebulki, kompot owocowy
Żurek z jajkiem, ryba po grecku z warzywami, ziemniaki z koperkiem, kompot owocowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,4,7,9
Budyń waniliowy w polewie truskawkowej (w.własny), bułeczka z masłem, herbata owocowa, mus owocowy
Bułka słoneczna z masłem, dżem 100% owoców bez cukru/ szynka wiejska, papryka czerwona, herbata owocowa, winogrona
Chałka z miodem, kefir z owocami i amarantusem (w.własny), herbata owocowa, mandarynki
Racuchy z jabłkiem i cynamonem, herbata owocowa, banan
Makaron zwierzątka z musem owocowym, herbata owocowa, suszone bakalie
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY 6 – 9 KWIECIEŃ

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Śniadanie
Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica wiejska, papryka czerwona, herbata z miodem i cytryną
Płatki kukurydziane na mleku, kajzerka z masłem, kabanosy drobiowe/ pasta z ciecierzycy, pomidory,  herbata z cytryną i miodem
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty/ szynka drobiowa, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Granola na mleku, chleb pszenny z masłem, sałata, krakowska sucha/  jajko na twardo w sosie śmietanowym, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Zdrowa przekąska
gruszka
banan
ananas św
winogrona
Obiad
Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami, makaron z serem i polewą owocową, kompot porzeczkowy
Zupa jarzynowa z ziemniakami, gulasz wołowy z kaszą bulgur, buraczki na ciepło, kompot owocowy
Zupa krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym, kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, mizeria z jogurtem, kompot owocowy
Barszcz ukraiński, kotleciki rybne z pieca, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem, kompot owocowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,4,7,9
Podwieczorek
Kajzerka z masłem, ser żółty/ pasztet wegański, ogórek kiszony, herbata owocowa, jabłko
Chałka z dżemem 100% owoców bez cukru, herbata owocowa, mus owocowy
Kisiel truskawkowy (w.własny), bułka paryska z masłem, herbata owocowa, jabłko
Ciasto marchewkowe (w.własny), herbata owocowa, suszone bakalie
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.

 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie
z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
DEKLARACJE NA ŻYWIENIE DZIECI W PRZEDSZKOLU 
Szanowni Państwo, informujemy że złożone deklaracje w pierwszym roku pobytu dziecka w przedszkolu obowiązują przez cały okres edukacji przedszkolnej. Wszelkie zmiany dotyczące ilości posłków należy zgłaszać do kierownika gospodarczego Pani Renaty Bartkowiak w formie pisemnej. Zgodnie z paragrafem 30 pkt. 5 Statutu Przedszkola nr  429 „Rezygnację z korzystania
z któregoś posiłku rodzice składają na piśmie(…) do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego następuje rezygnacja.”
INFORMACJA O PŁATNOŚCI ZA POSIŁKI
Płatność przelewem do 10 dnia każdego miesiąca nr rachunku  26103015080000000551118002 w tytule: IMIĘ I NAZWISKO DZIECKA, GRUPA (kwota podana indywidualnie dla każdego dziecka na IPRZEDSZKOLE.PROGMAN.PL). Opłata za żywienie dzienne dziecka w przedszkolu  wynosi 12,00 zł (słownie: dwanaście złotych).
Copyright © 2017. All rights reserved.     
Font Resize
KOLOR