JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY  07 – 11 CZERWIEC

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Płatki ryżowe na mleku, chleb wiejski z masłem, sałata, plastry jajka ze szczypiorkiem / szynka eco, pomidory malinowe, herbata z cytryną i miodem
Kakao na mleku, chlebek pszenny z masłem, pasta serowa z jajkiem (w.własny) / kiełbasa żywiecka, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
Granola na mleku, bułeczka z ziarnami z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem/ pasztecik wegański, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną i miodem
Kawa zbożowa na mleku, kajzerka z masłem, pasta z hummusa (w.własny) ser żółty, ogórek małosolny, herbata z cytryną i miodem
Makaron gwiazdki na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, sałata, szynka z indyka/ twarożek waniliowy, pomidory malinowe, herbata z cytryną i miodem
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Zdrowa przekąska
truskawki
melon
arbuz
gruszka
banan
Obiad
Zupa krem z dyni z grzankami, pierogi z serem białym w polewie jogurtowo waniliowej, kompot owocowy
Zupa krupnik z koperkiem, kotlet z piersi kurczaka w chrupiącej panierce, ziemniaczki z koperkiem, sałata lodowa z papryką, rzodkiewką i kukurydzą, kompot owocowy
Zupa szczawiowa z ziemniakami, pulpeciki w sosie porowym, kasza bulgur, surówka z buraków i ogórka kiszonego, kompot owocowy
Botwinka z ziemniakami, makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym, kompot owocowy
Zupa pieczarkowa z natką, łosoś w przyprawach z pieca, ziemniaki z koperkiem, mix warzyw na parze, kompot owocowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,4,7,9
Zapiekanki hawajskie z szynką i serem, ketchup, herbata owocowa, winogrona
Jogurt grecki z owocami (w.własny), kajzerka z masłem, herbata owocowa, banan
Pizza przedszkolna z szynką, papryką i kukurydzą (w.własny), herbata owocowa, jabłko
Sernik na zimno z biszkoptami i truskawkami (w.własny), herbata owocowa, nektarynki
Rogaliki drożdżowe z jabłkiem, jogurt naturalny z owocami (w.własny), herbata owocowa, mus owocowy
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY 14 – 18 CZERWIEC

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Śniadanie
Kasza jaglana z owocami na mleku, pieczywo pszenne z masłem, sałata, schab pieczony/ twarożek z suszonymi pomidorami, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
Kawa zbożowa na mleku, bułka słoneczna z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem/ pasztet (w.własny), pomidory malinowe, herbata z cytryną i miodem
Płatki kukurydziane na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, sałata, polędwica sopocka/ pasta z brokuła i sera feta, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Kakao na mleku, kajzerka z masłem, pasta z awokado (w.własny)/ ser żółty, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem
Musli na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, kiełbasa żywiecka/ paprykarz z kaszy jaglanej, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną i miodem
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Zdrowa przekąska
morele
ananas św
truskawki
arbuz
truskawki
Obiad
Zupa gulaszowa z ziemniakami, makaron z serem białym i polewą truskawkową, kompot owocowy
Rosół z makaronem, kotlet schabowy w chrupiącej panierce, ziemniaczki z koperkiem, kapusta młoda zasmażana, kompot owocowy
Zupa koperkowa z ziemniakami, kurczak z papryką w sosie curry z ryżem, kompot owocowy
Zupa z kwaszonej kapusty z ziemniakami, gulasz wołowy, kluseczki gnocchi, sałatka szwedzka z jabłkiem, kompot owocowy
Żurek z jajkiem, dorsz z pieca, ziemniaki z koperkiem, surówka colesław, kompot owocowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,4,7,9
Bułeczka kukurydziana z masłem, sałata, ser żółty / szynka z indyka, ogórek świeży, herbata owocowa, jabłko
Przedszkolna nutella kakaowo bananowa bez cukru (w.własny), bułeczka z ziarnem, herbata owocowa, gruszka
Pancakes z jabłkiem i syropem klonowym, herbata owocowa, nektarynki
Budyń czekoladowy z musem brzoskwiniowym (w.własny) bułeczka maślana, herbata owocowa, winogrona
Chałka z masłem i dżemem truskawkowym 100% owoców bez cukru, herbata owocowa, suszone wiśnie i jabłka
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.

 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie
z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
DEKLARACJE NA ŻYWIENIE DZIECI W PRZEDSZKOLU 
Szanowni Państwo, informujemy że złożone deklaracje w pierwszym roku pobytu dziecka w przedszkolu obowiązują przez cały okres edukacji przedszkolnej. Wszelkie zmiany dotyczące ilości posłków należy zgłaszać do kierownika gospodarczego Pani Renaty Bartkowiak w formie pisemnej. Zgodnie z paragrafem 30 pkt. 5 Statutu Przedszkola nr  429 „Rezygnację z korzystania
z któregoś posiłku rodzice składają na piśmie(…) do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego następuje rezygnacja.”
INFORMACJA O PŁATNOŚCI ZA POSIŁKI
Płatność przelewem do 10 dnia każdego miesiąca nr rachunku  26103015080000000551118002 w tytule: IMIĘ I NAZWISKO DZIECKA, GRUPA (kwota podana indywidualnie dla każdego dziecka na IPRZEDSZKOLE.PROGMAN.PL). Opłata za żywienie dzienne dziecka w przedszkolu  wynosi 12,00 zł (słownie: dwanaście złotych).
Copyright © 2017. All rights reserved.     
Font Resize
KOLOR