JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY  20 WRZESIEŃ – 24 WRZESIEŃ

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Śniadanie
Granola owocowa na mleku, chleb pszenny z masłem, pasta ser feta z brokułem/ schab pieczony, pomidory malinowe, herbata z cytryną i miodem
Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z suszonymi pomidorami / polędwica wiejska, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem
Płatki kukurydziane na mleku, chlebek żytni razowy z masłem, sałata, ser żółty/ kabanosy drobiowe, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Kakao na mleku, bułka codzienna z masłem, pasta z sera i jajka / polędwica wiejska, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
Musli na mleku, chleb pszenny z masłem, sałata, krakowska sucha/ twarożek z miodem,  ogórek zielony, herbata z cytryną i miodem
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Zdrowa przekąska
winogrona
gruszka
śliwki
banan
melon
Obiad
Zupa jarzynowa z ziemniakami, kluski leniwe z musem truskawkowym, kompot owocowy
Zupa – krem z dyni z grzankami, strogonow wołowy, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem, kompot owocowy
Zupa kalafiorowa, pałki z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, mini marchewka z pieca, kompot owocowy
Zupa z selera naciowego z ziemniakami, kurczak w sosie curry z warzywami i ryżem, kompot owocowy
Zupa pomidorowa z ryżem, ryba z pieca, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem, kompot owocowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,4,7,9
Tosty z szynką, serem i sosem pomidorowym, herbata owocowa,  banan
Jogurt o smaku mango (w.własny), bułeczka maślana, herbata owocowa, nektarynki
Makaron zwierzątka z musem z owoców leśnych, herbata owocowa, jabłko, ciasteczko zbożowe bez cukru
Sernik (w.własny), herbata owocowa, jabłko
Chałka z masłem i dżemem truskawkowym 100% owoców bez cukru, maślanka naturalna z brzoskwinią, herbata owocowa, suszone owoce
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY 13-17 WRZESIEŃ

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo pszenne z masłem, sałata, schab pieczony,/ twarożek na słodko, pomidor malinowy, herbata z cytryną i miodem
Kawa zbożowa na mleku, bułka orkiszowa z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem/ szynka wiejska, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
Musli na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, sałata, ser żółty/ szynka drobiowa, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Kakao na mleku, kajzerka z masłem, hummus z suszonymi pomidorami (w.własny)/ kiełbasa żywiecka, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem
Prażona pszenica miodowa na mleku z cynamonem, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica wiejska/ plastry jajka ze szczypiorkiem, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Zdrowa przekąska
ananas św
morele
banan
śliwki
winogrona
Obiad
Zupa krupnik z ziemniakami, Tortelloni z mięsem wołowym i cebulką, sałatka szwedzka z jabłkiem, kompot owocowy
Rosół z makaronem i natką, kotlet schabowy w chrupiącej panierce, ziemniaki, surówka z selera z brzoskwinią i żurawiną, kompot owocowy
Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami, pulpecik z indyka w sosie własnym, kasza bulgur , surówka z marchewki, pora i pomarańczy, kompot owocowy
Zupa z kwaszonej kapusty z ziemniakami, spaghetti po bolońsku z serem mozzarella, kompot truskawkowy
Żurek z jajkiem, kotleciki rybne z pieca, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i ogórka, kompot owocowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,4,7,9
Podwieczorek
Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem w sosie waniliowym (w.własny), herbata owocowa, banan
Galaretka cytrynowo pomarańczowa, bułeczka maślana, herbata owocowa, jabłko
Pancakes w polewie z syropu klonowego, herbata owocowa, soczek jabłko 100%
Kasza manna na gęsto z musem truskawkowym, bagietka z masłem, herbata owocowa, gruszka
Ciasto zebra (w.własny), jogurt naturalny z owocami do picia, herbata owocowa, mus owocowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.

 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie
z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
DEKLARACJE NA ŻYWIENIE DZIECI W PRZEDSZKOLU 
Szanowni Państwo, informujemy że złożone deklaracje w pierwszym roku pobytu dziecka w przedszkolu obowiązują przez cały okres edukacji przedszkolnej. Wszelkie zmiany dotyczące ilości posłków należy zgłaszać do kierownika gospodarczego Pani Renaty Bartkowiak w formie pisemnej. Zgodnie z paragrafem 30 pkt. 5 Statutu Przedszkola nr  429 „Rezygnację z korzystania
z któregoś posiłku rodzice składają na piśmie(…) do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego następuje rezygnacja.”
INFORMACJA O PŁATNOŚCI ZA POSIŁKI
Płatność przelewem do 10 dnia każdego miesiąca nr rachunku  26103015080000000551118002 w tytule: IMIĘ I NAZWISKO DZIECKA, GRUPA (kwota podana indywidualnie dla każdego dziecka na IPRZEDSZKOLE.PROGMAN.PL). Opłata za żywienie dzienne dziecka w przedszkolu  wynosi 12,00 zł (słownie: dwanaście złotych).
evernet 2021.     
Font Resize
KOLOR