JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY  11 – 15 STYCZEŃ

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Kasza manna z miodem na mleku, pieczywo pszenne z masłem, sałata, schab pieczony/ pasta z tuńczyka i jajka, pomidory malinowe, herbata z cytryną i miodem
Kawa zbożowa na mleku, bułka orkiszowa z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem/ szynka wiejska, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
Granola z owocami na mleku, chleb wieloziarnisty z masłem, twarożek z rzodkiewką/ kiełbasa żywiecka, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Kakao na mleku, kajzerka z masłem, sałata,  ser żółty/ szynka drobiowa, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem
Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica wiejska/ pasztet wegański z żurawiną, pomidory malinowe, herbata z cytryną i miodem
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Zdrowa przekąska
winogrona
jabłko
banan
pomarańcza
mandarynki
Obiad
Zupa gulaszowa z ziemniakami, tortelloni z mięsem i cebulką, surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem, kompot owocowy
Rosół z makaronem i natką, bitki z polędwicy wołowej w sosie własnym, ziemniaki z koperkiem, buraczki na ciepło, kompot owocowy
Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami, klopsy drobiowe w sosie musztardowym, kasza kuskus, mix sałat z kukurydzą i papryką, kompot owocowy
Zupa z czerwonej soczewicy, kotlet z indyka w panierce kokosowej, ziemniaki z koperkiem, surówka selera , żurawiny i ananasa, kompot owocowy
Zupa ogórkowa, dorsz z pieca w sosie śmietanowym, ziemniaki z koperkiem, surówka warzywa po grecku, kompot owocowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,4,7,9
Tosty z szynką, serem i ketchupem, herbata owocowa, banan
Kisiel wiśniowy (w.własny), bagietka z masłem, herbata owocowa, mandarynka
Pudding z tapioki na mleku kokosowym z musem malinowym, bułka paryska z masłem, herbata owocowa, jabłko
Ciasto ucierane z owocami (w.własny), czekolada na gorąco/ herbata owocowa, winogrona
Rogaliki drożdżowe z jabłkiem, maślanka owocowa do picia (w.własny), herbata owocowa, suszone jabłka z sokiem mango
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY 18 – 22 STYCZEŃ

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, szynka wiejska/ pasta ser feta z brokułem, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
Kawa zbożowa na mleku, kajzerka z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem/ kabanosy drobiowe, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną i miodem
Makaron gwiazdki na mleku, chlebek słonecznikowy z masłem, sałata, szynka z pieca/ twarożek z brzoskwiniami, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Kakao na mleku, bułka codzienna z masłem, ser mozzarella/ kiełbasa żywiecka, rzodkiewki herbata z cytryną i miodem
Płatki jaglane na mleku, chleb pszenny z masłem, sałata, schab pieczony/ ser żółty, ogórek kiszony, herbata z cytryną i miodem
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan
gruszka
jabłko
mandarynki
winogrona
Obiad
Zupa grochowa z ziemniakami, kluski leniwe w polewie z owoców leśnych, kompot owocowy
Zupa krem marchewkowo pomarańczowy z grzankami, polędwiczka wieprzowa w sosie własnym, kluseczki gnocchi, sałata lodowa w sosie vinegret, kompot owocowy
Zupa krupnik z natką, pałki z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, mini marchewka na parze, kompot owocowy
Zupa kalafiorowa z ziemniakami, gulasz wołowy z kaszą gryczaną, surówka z marchewki i pora, kompot owocowy
Barszcz czerwony, ryba z pieca, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem, kompot owocowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,4,7,9
Podwieczorek
Pizza z szynką, serem i warzywami, sos pomidorowy, herbata z cytryną, mandarynki
Kasza manna na gęsto z musem leśnym, bagietka z masłem, herbata owocowa, ananas św
Makaron zwierzątka z musem jagodowym, herbata owocowa, pomarańcza
Chałka z przedszkolną nutellą, kefir z owocami (w.własny), herbata owocowa, jabłko
Ciasto murzynek (w.własny), herbata owocowa, suszone bakalie
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.

 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie
z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
DEKLARACJE NA ŻYWIENIE DZIECI W PRZEDSZKOLU 
Szanowni Państwo, informujemy że złożone deklaracje w pierwszym roku pobytu dziecka w przedszkolu obowiązują przez cały okres edukacji przedszkolnej. Wszelkie zmiany dotyczące ilości posłków należy zgłaszać do kierownika gospodarczego Pani Renaty Bartkowiak w formie pisemnej. Zgodnie z paragrafem 30 pkt. 5 Statutu Przedszkola nr  429 „Rezygnację z korzystania
z któregoś posiłku rodzice składają na piśmie(…) do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego następuje rezygnacja.”
INFORMACJA O PŁATNOŚCI ZA POSIŁKI
Płatność przelewem do 10 dnia każdego miesiąca nr rachunku  26103015080000000551118002 w tytule: IMIĘ I NAZWISKO DZIECKA, GRUPA (kwota podana indywidualnie dla każdego dziecka na IPRZEDSZKOLE.PROGMAN.PL). Opłata za żywienie dzienne dziecka w przedszkolu  wynosi 12,00 zł (słownie: dwanaście złotych).
Copyright © 2017. All rights reserved.     
Font Resize
KOLOR