JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY  18 PAŹDZIERNIK – 22 PAŹDZIERNIK

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Śniadanie
Granola z owocami na mleku, pieczywo pszenne z masłem, sałata, schab pieczony/ pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidor, herbata z cytryną i miodem
Kawa zbożowa na mleku, bułka kukurydziana z masłem, ser mozzarella/ szynka wiejska, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem
Prażona pszenica na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, sałata, polędwica domowa/ twarożek z ogórkiem i, rzodkiewką, papryka żółta, herbata z cytryną i miodem
Kakao mleku, kajzerka z masłem, ser żółty/ kiełbasa żywiecka, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica wiejska/ pasta z awokado, pomidory, herbata z cytryną i miodem
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Zdrowa przekąska
ananas św
kiwi
banan
gruszka
winogrona
Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami, kluski leniwe z musem jagodowym, kompot owocowy
Zupa pomidorowa z ryżem, kotlet mielony, ziemniaki z koperkiem, marchewka z groszkiem na ciepło, kompot owocowy
Zupa krem z papryki z groszkiem ptysiowym, klopsik cielęcy w sosie koperkowym, kasza bulgur, surówka wielowarzywna, kompot owocowy
Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami, kurczak w sosie curry z warzywami i ryżem, kompot owocowy
Żurek z jajkiem, ryba pieczona z pieca, ziemniaki z koperkiem, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,4,7,9
Zapiekanki hawajskie z szynką i serem, ketchup, herbata owocowa, banan
Kasza manna na gęsto z musem truskawkowym, bagietka z masłem, herbata owocowa, jabłko
Ryż z pieczonym jabłkiem i cynamonem w polewie jogurtowej, herbata owocowa, pomarańcza
Bułeczka słoneczna z masłem, twarożek straciatella na słodko (w.własny), herbata owocowa, śliwki
Brownie z czerwonej fasoli (w.własny), herbata owocowa, suszone jabłka z sokiem ananasowym
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY 25 PAŹDZIERNIK- 29 PAŹDZIERNIK

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Śniadanie
Musli z owocami na mleku, kajzerka z masłem, sałata, ser żółty/ szynka z kurczaka, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem
Kawa zbożowa na mleku, pieczywo razowe z masłem, pasta z brokuła i sera feta(w.własny)/ schab pieczony, ogórek kiszony, herbata z cytryną i miodem
Płatki kukurydziane na mleku, chleb wiejski z masłem, sałata, kiełbasa żywiecka/ twarożek waniliowy, pomidory, herbata z cytryną i miodem
Kakao na mleku, bułka codzienna z masłem, pasta z sera żółtego i pora/ polędwica wiejska, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
Płatki wielozbożowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, jajko w sosie majonezowym/ kiełbasa krakowska z indyka, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan
śliwki
winogrona
jabłko
pomarańcza
Obiad
Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym, pierogi z serem białym w polewie jogurtowej, kompot owocowy
Zupa neapolitanka z makaronem, kotlety jajeczne z pieca, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy, kompot owocowy
Zupa brokułowa z ziemniakami, spaghetti po bolońsku z serem mozzarella, kompot owocowy
Zupa szczawiowa z ziemniakami, karkówka w sosie własnym, kluseczki gnocchi, surówka z buraczków, kompot owocowy
Barszcz ukraiński z natką, kotleciki rybne z pieca, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem, kompot owocowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,4,7,9
Racuchy z jabłkiem i cynamonem posypane cukrem pudrem, herbata owocowa, jabłko
Kisiel malinowy (w.własny), bułeczka maślana, herbata owocowa, gruszka
Makaron literki z musem truskawkowym, herbata owocowa, melon, baton zbożowy z miodem 100% bez cukru
Szarlotka królewska (w.własny) herbata owocowa, banan
Koktajl owocowy na bazie kefiru naturalnego z nasionami chia (w.własny), bułka paryska z masłem, herbata owocowa, suszone bakalie
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowywania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się „alergeny ukryte”

 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie
z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
DEKLARACJE NA ŻYWIENIE DZIECI W PRZEDSZKOLU 
Szanowni Państwo, informujemy że złożone deklaracje w pierwszym roku pobytu dziecka w przedszkolu obowiązują przez cały okres edukacji przedszkolnej. Wszelkie zmiany dotyczące ilości posłków należy zgłaszać do kierownika gospodarczego Pani Renaty Bartkowiak w formie pisemnej. Zgodnie z paragrafem 30 pkt. 5 Statutu Przedszkola nr  429 „Rezygnację z korzystania
z któregoś posiłku rodzice składają na piśmie(…) do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego następuje rezygnacja.”
INFORMACJA O PŁATNOŚCI ZA POSIŁKI
Płatność przelewem do 10 dnia każdego miesiąca nr rachunku  26103015080000000551118002 w tytule: IMIĘ I NAZWISKO DZIECKA, GRUPA (kwota podana indywidualnie dla każdego dziecka na IPRZEDSZKOLE.PROGMAN.PL). Opłata za żywienie dzienne dziecka w przedszkolu  wynosi 12,00 zł (słownie: dwanaście złotych).
evernet 2021.     
Font Resize
KOLOR