JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY  2- 6 GRUDNIA

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Śniadanie
Kawa zbożowa na mleku, chleb wiejski z masłem, sałata, polędwica wiejska, pomidory, herbata z cytryną i miodem
Płatki kukurydziane na mleku, kajzerka z masłem, twarożek z ananasem / szynka wiejska, papryka żółta, herbata z cytryną i miodem
Kakao na mleku, chlebek pszenny z masłem, pasta z białej fasoli i nasion słonecznika (w.własny) / kiełbasa żywiecka, ogórek zielony, herbata z cytryną i miodem
Kasza  manna na mleku, chleb wieloziarnisty z masłem, sałata, ser żółty / szynka z indyka, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem
Kawa zbożowa na mleku, chlebek pszenny z masłem, jajko na twardo w sosie jogurtowo – majonezowym/ szynka, szczypior, pomidory, herbata z cytryną i miodem
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Zdrowa przekąska
Pomarańcza
Gruszka
Śliwki
Grejpfrut
Winogrona
Obiad
Zupa kalafiorowa z ziemniakami, kopytka z sosem pieczarkowym, surówka wielowarzywna, kompot owocowy
Zupa koperkowa z ziemniakami, klopsy drobiowe w sosie morelowym, kasza bulgur, fasolka szparagowa, kompot owocowy
Zupa ogórkowa z natką, piersi z kaczki w sosie własnym, ziemniaki z koperkiem, buraczki na ciepło, kompot owocowy
Zupa krem z papryki z groszkiem ptysiowym, schab pieczony z morelą i śliwką, kluseczki gniocchi, buraczki na ciepło, kompot owocowy
Barszcz biały z jajkiem, ryba z pieca, ziemniaki z koperkiem, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
  1,3,7,9
1,3,4,7,9
Podwieczorek
Pizza z szynką, serem i ananasem (w.własny) , herbata owocowa, banan
Placki jogurtowe z musem z mango (w.własny), herbata owocowa, żurawina suszona, jabłka
Przedszkolny jogurt brzoskwiniowy z miodem (w.własny), bagietka z masłem, herbata owocowa, suszone jabłka z bananem
Kisiel malinowy (w.własny) z bułeczką maślaną, herbata owocowa, banan
Sernik w polewie czekoladowej (w.własny), mandarynki, herbata owocowa
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1

 

1,3,7
1,3,7

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY 9- 13 GRUDNIA

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Śniadanie
Zupa mleczna z makaronem ,,Minionki’’, chleb pszenny z masłem, sałata, szynka wiejska, rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem
Kawa zbożowa na mleku, kajzerka z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną i miodem
Kasza manna na mleku, bułka orkiszowa z masłem, parówki z szynki z ketchupem, ogórek kiszony, herbata z cytryną i miodem
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z czerwonej fasoli z jajkiem/ kiełbasa żywiecka, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
Płatki kukurydziane na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, sałata, szynka z indyka/ ser żółty, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Zdrowa przekąska
Mandarynki
Banan
Gruszka
Śliwki
Pomarańcza
Obiad
Zupa brukselkowa z ziemniakami, pierogi z serem białym w polewie jogurtowej, kompot owocowy
Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym i natką, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym z ryżem, sałata lodowa z papryką i kukurydzą, kompot owocowy
Rosół z makaronem i natką, kotlet schabowy w chrupiącej panierce, ziemniaki z koperkiem, mizeria z jogurtem naturalnym, kompot owocowy
Zupa z kwaszonej kapusty z ziemniakami, spaghetti bolognese z serem mozzarella, kompot owocowy
Zupa szczawiowa z jajkiem, ryba z pieca, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem, kompot owocowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,4,7,9
Podwieczorek
Pancakes z syropem klonowym (w.własny), herbata owocowa, pomarańcza
Deser z kaszy manny z polewką z owoców leśnych (w.własny), bułka paryska z masłem, herbata owocowa, mandarynki
Bułka grahamka z masłem, serek wiejski lekki z miodem, rzodkiewka, herbata owocowa, jabłko
Ryż zapiekany z jabłkami i śliwkami pod pianą z białek (w.własny), herbata owocowa, suszone jabłka z sokiem mango
Chałka z masłem i konfiturą morelową, kefir naturalny z owocami, herbata owocowa, suszone morele
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,4,7,9

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY 16- 20GRUDNIA

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Śniadanie
Płatki ryżowe z owocami na mleku, pieczywo pszenne z masłem, sałata, schab pieczony/ twarożek z kiełkami słonecznika, pomidor, herbata z cytryną i miodem
Kawa zbożowa na mleku, bułka orkiszowa z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem/ szynka wiejska, pomidory, herbata z cytryną i miodem
Kasza jaglana na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, sałata, ser żółty/ szynka białą, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Kakao na mleku, kajzerka z masłem, pasta z jajka i sera żółtego/ kiełbasa żywiecka, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica wiejska, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,4,7
1,3,7
Zdrowa przekąska
Ananas
Mandarynki
Banan
Pomarańcza
Śliwki
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem, kluski leniwe z musem truskawkowym, kompot owocowy
Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym, gulasz wieprzowy z marchewką, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, cebulki i jabłka, kompot owocowy
Zupa neapolitanka z makaronem, kotlet mielony wieprzowy, ziemniaki z koperkiem, marchewka z groszkiem, kompot owocowy
Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami, łazanki z mięsem wieprzowym i kapustą, kompot owocowy
Barszcz czerwony z uszkami, kotleciki rybne, ziemniaki z koperkiem, surówka sałata z jogurtem naturalnym, kompot owocowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
     1,3,4,7,9
Podwieczorek
Zapiekanki hawajskie z szynką, serem i ananasem, sos pomidorowy, herbata owocowa, banan
Koktajl owocowy na jogurcie naturalnym z amarantusem (w.własny), bagietka z masłem, winogrona, herbata owocowa
Bułka orkiszowa, przedszkolny krem kakaowo – bananowy (w.własny) , herbata owocowa, jabłko
Budyń waniliowy z polewką wiśniową (w.własny), bułka paryska, kiwi, herbata owocowa
Ciasto cytrynowe  (w.własny), kakao/herbata owocowa, jabłko
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY  23- 27 GRUDNIA

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku, kajzerka z masłem, pasta warzywna z jajkiem/ ser żółty, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
„Wigilia”
Chleb z ziarnami i masłem, sałata, szynka pieczona z indyka, pomidory, szczypior, herbata z cytryną
„Boże Narodzenie”
„Boże Narodzenie”
Chleb pszenny z masłem, sałata, krakowska sucha, ogórek świeży, herbata z cytryną
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Zdrowa przekąska
Gruszki
Mandarynki
Winogrona
Obiad
Zupa jarzynowa z ziemniakami, kluski śląskie z cebulką, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy
Zupa brokułowa z ziemniakami, makaron z musem truskawkowym, kompot owocowy
Zupa kalafiorowa z ziemniakami, leczo warzywne w sosie pomidorowym, kompot owocowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
Podwieczorek

 

Kisiel truskawkowy (w.własny), bułeczka maślana, herbata owocowa, jabłko
Bułeczka maślana z dżemem 100% owoców bez cukru, herbata owocowa, banan
Szejk owocowy na bazie jogurtu naturalnego z malinami (w.własny), bułka paryska z masłem, herbata owocowa, mandarynki
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY  30- 31 GRUDNIA

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadanie
Granola owocowa na mleku, chleb 3 ziarna z masłem, plastry jajka ze szczypiorkiem/ schab pieczony, pomidory, herbata z cytryną i miodem
„Sylwester”
Kakao na mleku, kajzerka z masłem, twarożek z rzodkiewką/ szynka biała, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
„Nowy Rok”
Alergeny
1,3,7
1,3,7
Zdrowa przekąska
Pomarańcza
Kiwi
Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami, naleśniki z serem białym z musem truskawkowym, kompot owocowy
Zupa krupnik z ziemniakami, spaghetti bolognese z serem mozzarella, kompot owocowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
Podwieczorek
Tosty z szynką i serem żółtym, ketchup, herbata owocowa, banan
Galaretka brzoskwiniowa (w.własny), pieczywo lekkie żytnie do chrupania, herbata owocowa, mandarynki
Alergeny
1,3,7
1,3,7

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.

 

 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie
z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
DEKLARACJE NA ŻYWIENIE DZIECI W PRZEDSZKOLU 
Szanowni Państwo, informujemy że złożone deklaracje w pierwszym roku pobytu dziecka w przedszkolu obowiązują przez cały okres edukacji przedszkolnej. Wszelkie zmiany dotyczące ilości posłków należy zgłaszać do kierownika gospodarczego Pani Renaty Bartkowiak w formie pisemnej. Zgodnie z paragrafem 30 pkt. 5 Statutu Przedszkola nr  429 „Rezygnację z korzystania
z któregoś posiłku rodzice składają na piśmie(…) do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego następuje rezygnacja.”
INFORMACJA O PŁATNOŚCI ZA POSIŁKI
Płatność przelewem do 10 dnia każdego miesiąca nr rachunku  26103015080000000551118002 w tytule: IMIĘ I NAZWISKO DZIECKA, GRUPA (kwota podana indywidualnie dla każdego dziecka na IPRZEDSZKOLE.PROGMAN.PL). Opłata za żywienie dzienne dziecka w przedszkolu  wynosi 12,00 zł (słownie: dwanaście złotych).
Copyright © 2017. All rights reserved.     
Font Resize
KOLOR