JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY  26 – 30 LIPIEC

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Granola owocowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, jajko w sosie majonezowym / szynka drobiowa, pomidory malinowe, herbata z cytryną i miodem
Kakao na mleku, chlebek pszenny z masłem, pasta z jajek i tuńczyka (w.własny) / kiełbasa żywiecka, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Płatki kukurydziane na mleku, bułeczka z ziarnami z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem/ kabanosy drobiowe, pomidory malinowe, herbata owocowa
Kawa zbożowa na mleku, kajzerka z masłem, parówki z indyka 100% z sosem pomidorowym, ogórek małosolny, herbata z cytryną i miodem
Musli owocowe na mleku, pieczywo z ziarnem i masłem, twarożek z rzodkiewką i ogórkiem/ wędlina eco, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Zdrowa przekąska
banan
śliwki
truskawki
arbuz
brzoskwinie
Obiad
Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami, pierogi z truskawkami w polewie jogurtowo waniliowej, kompot owocowy
Barszcz biały z jajkiem, kotlet mielony, ziemniaki z koperkiem, mizeria z jogurtem naturalnym,  kompot owocowy
Zupa krem z marchewki z groszkiem ptysiowym, klopsiki wieprzowe w sosie musztardowym, kasza jaglana, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki, kompot owocowy
Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami, spaghetti bolognese z serem mozzarella, kompot owocowy
Zupa kalafiorowa z natką, dorsz z pieca, ziemniaczki z koperkiem, surówka colesław z marchewką, kompot owocowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,4,7,9
Zapiekanki hawajskie z szynką, serem i ananasem, ketchup, herbata owocowa, jabłko
Jogurt grecki o smaku waniliowym (w.własny), bułka paryska z masłem, herbata owocowa, nektarynki
Racuchy z jabłkiem i cynamonem w polewie z syropu klonowego (w.własny)
Pizza margherita z szynką (w.własny) herbata owocowa, truskawki, baton 100% zbożowy
Rogaliki drożdżowe z jabłuszkiem, maślanka naturalna z owocami/ herbata owocowa, mus
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Śniadanie
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Obiad
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,4,7,9
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.

 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie
z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
DEKLARACJE NA ŻYWIENIE DZIECI W PRZEDSZKOLU 
Szanowni Państwo, informujemy że złożone deklaracje w pierwszym roku pobytu dziecka w przedszkolu obowiązują przez cały okres edukacji przedszkolnej. Wszelkie zmiany dotyczące ilości posłków należy zgłaszać do kierownika gospodarczego Pani Renaty Bartkowiak w formie pisemnej. Zgodnie z paragrafem 30 pkt. 5 Statutu Przedszkola nr  429 „Rezygnację z korzystania
z któregoś posiłku rodzice składają na piśmie(…) do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego następuje rezygnacja.”
INFORMACJA O PŁATNOŚCI ZA POSIŁKI
Płatność przelewem do 10 dnia każdego miesiąca nr rachunku  26103015080000000551118002 w tytule: IMIĘ I NAZWISKO DZIECKA, GRUPA (kwota podana indywidualnie dla każdego dziecka na IPRZEDSZKOLE.PROGMAN.PL). Opłata za żywienie dzienne dziecka w przedszkolu  wynosi 12,00 zł (słownie: dwanaście złotych).
Copyright © 2017. All rights reserved.     
Font Resize
KOLOR