JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY  30 WRZEŚNIA- 4 PAŹDZIERNIKA

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Śniadanie
Kawa zbożowa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta ser feta z brokułem/ filet z indyka, papryka czerwona, herbata z cytryną
Makaron literki na mleku, bułka orkiszowa z masłem, sałata, schab pieczony, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną i miodem
Kakao na mleku, pieczywo pszenne z masłem, ser biały w kawałku z konfiturą wiśniową, rzodkiewka do chrupania, herbata z cytryną
Płatki kukurydziane na mleku, kajzerka z masłem, sałata, ser żółty / szynka wiejska, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Kawa zbożowa na mleku, pieczywo żytnie z masłem, sałata, kiełbasa krakowska sucha, papryka czerwona, herbata z cytryną
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Zdrowa przekąska
Banan
Winogrona
Śliwki
Jabłko
Gruszka
Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami, makaron z musem truskawkowym, kompot owocowy
Zupa jarzynowa z ziemniakami, naleśniki z serem białym w polewie jogurtowo waniliowej, kompot owocowy
Zupa krem ze szpinaku z groszkiem ptysiowym, pierś z indyka w sosie morelowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy
Zupa koperkowa z ziemniakami, spaghetti wieprzowe z sosem bolońskim, kompot owocowy
Barszcz czerwony z natką, ryba po grecku z warzywami, ziemniaki z koperkiem, kompot porzeczkowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
  1,3,7,9
1,3,7,9
Podwieczorek
Tosty z szynką, serem i ketchupem, herbata owocowa, gruszka
Ciasto przedszkolne z jabłkami (w.własny), herbata owocowa, kiwi
Kisiel żurawinowy (w.własny), bułka paryska z masłem, herbata owocowa,  banan
Bułka słoneczna z masłem, serek wiejski z miodem, herbata owocowa, pomarańcza
Chałka z masłem i dżemem 100% owoców, koktajl owocowy na jogurcie naturalnym, herbata owocowa, winogrona
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7

 

1,3,7
1,3,7

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY 7- 11 PAŹDZIERNIKA

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Śniadanie
Kawa zbożowa na mleku, chlebek pszenny z masłem, sałata, jajko na twardo, szczypior/ kiełbasa żywiecka, pomidory, herbata z cytryną i miodem
Płatki kukurydziane na mleku, kajzerka z masłem, pasta z czerwonej fasoli / szynka z indyka, ogórek kiszony, herbata z cytryną i miodem
Kakao na mleku, chlebek pszenny z masłem, pieczywo razowe z masłem, twarożek ze szczypiorkiem / szynka wiejska, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem
Kasza  manna na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, sałata, ser żółty/ twarożek z ananasem, pomidory, herbata z cytryną i miodem
Kawa zbożowa na mleku, bułeczka orkiszowa z masłem, sałata, schab domowy, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Zdrowa przekąska
Banan
Gruszka
Śliwki
Jabłko
Winogrona
Obiad
Zupa koperkowa z natką i ziemniakami, pierogi z mięsem, surówka wielowarzyna, kompot owocowy
Zupa krupnik z natką, gulasz wieprzowy z warzywami, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego , kompot owocowy
Zupa  kalafiorowa z natką, kotlet mielony, ziemniaki z koperkiem, marchewka z groszkiem na ciepło, kompot owocowy
Zupa krem brukselkowy z groszkiem ptysiowym, łazanki z mięsem i kapustą, surówka sałata lodowa z sosem vinegret, kompot owocowy
Zupa grochowa z natką, pieczona ryba, ziemniaki z koperkiem, sałatka szwedzka z cebulką, kompot owocowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,4,7,9
Podwieczorek
Pizza z szynką, serem i ananasem (w.własny) , herbata owocowa, jabłko
Bułka orkiszowa, przedszkolny krem kakaowo – bananowy (w.własny) , herbata owocowa, winogrona
Galaretka wiśniowa (w.własny), bułeczka maślana, kiwi,  herbata owocowa
Pampuchy z musem mango, herbata owocowa, pomarańcza
Jogurt brzoskwiniowy (w.własny), bagietka z masłem, herbata owocowa, banan
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1
1,3
1,3,7

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY 14- 18 PAŹDZIERNIKA

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Śniadanie
Zupa mleczna z makaronem, chleb wiejski z masłem, sałata, szynka wiejska, rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem
Kawa zbożowa na mleku, kajzerka z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidory, herbata owocowa
Kakao na mleku, bułka wieloziarnista z masłem, parówki z szynki z ketchupem, ogórek kiszony, herbata z cytryną
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z zielonego groszku / kiełbasa żywiecka, papryka, herbata owocowa
Granola na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, sałata, ser żółty/ szynka z indyka, ogórek zielony, herbata z cytryną
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Zdrowa przekąska
Pomarańcze
Winogrona
Gruszka
Śliwki
Banan
Obiad
Zupa jarzynowa z ziemniakami, Tortelloni z wołowiną i cebulką, surówka wielowarzywna, kompot owocowy
Barszcz czerwony z natką, klopsy w sosie porowym z ryżem, surówka z pomidora i cebulki, kompot owocowy
Zupa gulaszowa z ziemniakami, kopytka w sosie pieczarkowym, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy
Zupa neapolitanka z makaronem, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym z ziemniakami, brokuł na ciepło z masełkiem, kompot owocowy
Zupa pomidorowa  z raviolini, kotlety rybne w sosie chrzanowym, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
     1,3,4,7,9
Podwieczorek
Pudding kokosowo ryżowy z musem gruszkowym, herbata owocowa, jabłko
Ciasto zebra (w.własny), herbata owocowa, śliwki
Bułeczka kukurydziana z masłem, serek wiejski lekki z miodem, herbata owocowa, banan
Budyń waniliowy z musem czekoladowym (w.własny), bułka paryska z masłem, herbata owocowa, jabłko
Bułka słoneczna z masłem i miodem, herbata owocowa, suszone morelki
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3
1,3,7

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY  21- 25 PAŹDZIERNIKA

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Śniadanie
Granola z owocami na mleku, pieczywo pszenne z masłem, sałata, schab pieczony, pomidor, herbata z cytryną i miodem
Kawa zbożowa na mleku, bułka kukurydziana z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem/ szynka wiejska, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem
Płatki ryżowe na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, sałata, polędwica domowa/ twarożek z ananasem, ogórek zielony, herbata z cytryną i miodem
Kakao mleku, kajzerka z masłem, pasta z sera żółtego i jajka/ kiełbasa żywiecka, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem
Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałata, polędwica wiejska, pomidory, herbata z cytryną i miodem
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,4,7
1,3,7
Zdrowa przekąska
Ananas świeży
Kiwi
Banan
Gruszka
Winogrona
Obiad
Zupa z czerwonej soczewicy, kluski leniwe z musem jagodowym, kompot owocowy
Zupa krem z papryki z groszkiem ptysiowym, potrawka z kurczaka w sosie słodko kwaśnym z ryżem i warzywami, mix sałat z rukolą, kompot wiśniowy
Rosół z makaronem i natką, kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, kapusta zasmażana, kompot owocowy
Zupa z kwaszonej kapusty, spaghetti z sosem bolognese i parmezanem, kompot owocowy
Żurek z jajkiem, ryba pieczona z koperkiem, ziemniaki, surówka colesław, kompot truskawkowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,4,7,9
Podwieczorek
Zapiekanki hawajskie z szynką, serem i ananasem, ketchup, herbata owocowa, banan
Kasza manna na gęsto z musem truskawkowym, bagietka z masłem, herbata owocowa, jabłko
Ryż z pieczonym jabłkiem i cynamonem w polewie jogurtowej, herbata owocowa, pomarańcza
Bułeczka słoneczna z masłem, twarożek straciatella na słodko (w.własny), herbata owocowa, jabłko
Koktajl owocowy na bazie kefiru naturalnego z nasionami chia (w.własny), bułka paryska z masłem, herbata owocowa, śliwki
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY 28 PAŹDZIERNIKA- 1 LISTOPADA

Poniedziałek

Wtorek

Środa

Czwartek

Piątek

Śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku, kajzerka z masłem, sałata, ser żółty/ szynka z kurczaka, rzodkiewki, herbata z cytryną i miodem
Kawa zbożowa na mleku, pieczywo razowe z masłem, twarożek z kiełkami słonecznika/ szynka drobiowa, ogórek świeży, herbata z cytryną i miodem
Kasza manna na mleku, chleb wiejski z masłem, sałata, kiełbasa żywiecka, pomidory, herbata z cytryną i miodem
Musli na mleku, bułka codzienna z masłem, pasta z szprotek jajka/ polędwica wiejska, papryka, herbata owocowa
Dzień wolny
„Wszystkich Świętych”
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
Zdrowa przekąska
Banan
Śliwki
Winogrona
Jabłko
Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami, pierogi z serem białym w polewie jogurtowej, kompot owocowy
Zupa szczawiowa z jajkiem, piersi z kurczaka w chrupiącej panierce, ziemniaki, mini marchewka, kompot owocowy
Zupa krem z dyni  grzankami, carbonara z makaronem penne w sosie śmietanowym, sałata z rukolą, kompot owocowy
Zupa kalafiorowa z natką, karkówka w sosie własnym, kluseczki gnocchi, buraczki na ciepło, kompot owocowy
Alergeny
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
1,3,7,9
Podwieczorek
Racuchy z jabłkiem i cynamonem, herbata owocowa, jabłko
Kisiel malinowy (w.własny), bułka paryska, herbata owocowa, gruszka
Bułeczka maślana, mus jabłkowo- bananowy, herbata owocowa, kiwi
Sernik (w.własny) herbata owocowa, banan
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.

 

 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie
z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
DEKLARACJE NA ŻYWIENIE DZIECI W PRZEDSZKOLU 
Szanowni Państwo, informujemy że złożone deklaracje w pierwszym roku pobytu dziecka w przedszkolu obowiązują przez cały okres edukacji przedszkolnej. Wszelkie zmiany dotyczące ilości posłków należy zgłaszać do kierownika gospodarczego Pani Renaty Bartkowiak w formie pisemnej. Zgodnie z paragrafem 30 pkt. 5 Statutu Przedszkola nr  429 „Rezygnację z korzystania
z któregoś posiłku rodzice składają na piśmie(…) do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego następuje rezygnacja.”
INFORMACJA O PŁATNOŚCI ZA POSIŁKI
Płatność przelewem do 10 dnia każdego miesiąca nr rachunku  26103015080000000551118002 w tytule: IMIĘ I NAZWISKO DZIECKA, GRUPA (kwota podana indywidualnie dla każdego dziecka na IPRZEDSZKOLE.PROGMAN.PL). Opłata za żywienie dzienne dziecka w przedszkolu  wynosi 12,00 zł (słownie: dwanaście złotych).
Copyright © 2017. All rights reserved.     
Font Resize
KOLOR